Trumpovi Proud Boys suočili se s Antifom: "Istrijebit ćemo vas"

Screenshot: YouTube/Jordan Green

SKUPINA korona-skeptika, pristaša Donalda Trumpa i ljubitelja američke Konfederacije okupila se u subotu ispred guvernerove palače u Raleighu, Sjevernoj Karolini, uz pripadnike ekstremno desničarskog pokreta Proud Boys (Ponosni dečki) kao "osiguranje". 

Prosvjed je organizirao Joshua Flores iz inicijativa Stop the Steal North Carolina (Zaustavite krađu, što je od izbora omiljeni slogan Trumpovih pristaša koji ne priznaju neslužbene rezultate i tvrde da iza Bidenove pobjede stoji golema izborna krađa) i Latinos for Trump, zajedno s inicijativom Reopen NC (Otvorimo opet Sjevernu Karolinu, što je referenca na mjere borbe protiv epidemije).

Tamo su ih dočekali protuprosvjednici, među kojima je, po svemu sudeći, bilo i dosta pripadnika militantnog ljevičarskog pokreta Antifa, kao i Black Lives Matter (Crni životi vrijede). 

Vođa Proud Boysa: Istrijebit ćemo vas kao štakore, što i jeste

Navodno desničarsko osiguranje iz Proud Boysa, prepoznatljivih po svojim crno-žutim majicama marke Fred Perry, maramama i kapama kao svojevrsnoj uniformi, brzo je preuzelo glavnu riječ. Njihov pripadnik Jeremy Bertino odmah na početku prosvjeda uzeo je megafon i obrušio se na protuprosvjednike, prijeteći im "istrebljenjem".

"Amerika nikad neće biti komunistička nacija - nikada! Istrijebit ćemo vas kao štakore, što i jeste... Istrijebit ćemo vas!" zaprijetio je Bertino, prenosi portal Raw Story. Nakon toga je pokrenuo skandiranje "Jebeš Antifu" s ostalim desničarskim prosvjednicima. 

Još jedan pripadnik Proud Boysa viđen je s prišivkom s natpisom "S-B-S-B", što je skraćenica za "Stand Back, Stand By" (Odstupite i budite spremni), Trumpov notorni citat s predsjedničke debate protiv Joea Bidena. Podsjetimo, kad ga je voditelj pitao hoće li poručiti Proud Boysima da se suzdrže od nasilja nakon izbora, on im je uputio ovu vrlo dvosmislenu "naredbu". Proud Boysi su odmah preuzeli njegovu poruku kao svoj novi borbeni poklič.

>>Nakon debate postaje sve izglednije da bi američki izbori mogli završiti u krvi

"Right Wing Death Squad" i bacanje iz helikoptera kao "trolanje"

Bertino je pak nosio pancirku i prišivak s natpisom "R-W-D-S", što je u žargonu američke "alternativne desnice" skraćenica za "Right Wing Death Squad". Masovna ubojstva političkih protivnika omiljena su tema memova Proud Boysa i drugih "alt-desničara", prvenstveno ubojstva ljevičara koja je provodio ekstremno desni čileanski režim Augusta Pinocheta sedamdesetih godina, uključujući bacanje aktivista iz vojnih helikoptera.

Bertino je i prije prosvjeda objavio fotografiju lokalne pripadnice Antife Linsay Ayling, uz komentar da "ima afinitet za alfa mužjake i helikoptere" i hešteg #antifawhore (Antifa kurva). 

Bertino se u razgovoru za Raw Story branio da je samo "trolao" Ayling, a da njegov komentar o "istrebljenju" nije bio fizička prijetnja protuprosvjednicima. 

"Vi radite liste. Mi ih također radimo", poručio je još jedan od Proud Boysa na skupu i dodao: "Vi ste u vrlo opasnoj poziciji. U golemoj ste manjini."

>>Američka policija pustila ljevičare i desničare da se obračunaju, pogledajte snimke

Iako su desničarski prosvjednici i dvostruko malobrojniji ljevičarski protuprosvjednici bili u neposrednoj blizini, verbalno se obrušavajući jedni na druge, policija je ovog puta uspješno spriječila fizički sukob. za razliku od nekih ranijij slučajeva kada je došlo do masovnog fizičkog obračuna, pa čak i sa smrtonosnim posljedicama.

Ljevičari su poručivali Trumpovim pristašama da su "nacisti" i "gubitnici". Desničari su pak drugi dio svog prosvjeda posvetili mjerama protiv koronavirusa, skandirajući "Otvorite Sjevernu Karolinu", "Dosta je maski" i "Mi smo republika". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.