Tržnice pune vrgoračkih jagoda po 8 eura. Proizvođači: To je prevara, nisu domaće

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

TRŽNICE su preplavile vrgoračke jagode po 8 eura, a proizvođači tvrde da ih 99 posto nije domaće, piše Večernji list. 

"Ma kakva vrgoračka jagoda? Ona se kod nas tek stidljivo počela brati i uvjeren sam da čak 99% toga što se na tržnicama i u trgovinama prodaje pod vrgoračku uopće nije domaća jagoda. A iskreno, i da je prava, ne bih ju jeo ni kupio po cijeni po kojoj se prodaje sada iako sam proizvođač", kaže predsjednik Udruge Vrgoračka jagoda Milan Franić. 

On kaže da berba jagoda u Vrgorcu počinje tek za 10-ak dana i da ne zna što se to prodaje na tržnicama. Nose li pridjev vrgoračke, jagode na tržnicama koštaju i 7-8 eura za kilogram, u Rovinju 10, dok se grčke nađu za 4 eura po kilogramu, odnosno mjerica za 2 eura.

 

"Lov u mutnom"

"Siguran sam da su u vrgoračkom kraju dosad ubrane minijaturne količine, možda najviše 1000 kilograma, od kojih je nešto završilo i u Zagrebu i sad ih domaći lovci u mutnom koriste da na dvije kupljene kašete prodaju njih sto", napominje Franić i objašnjava da bi vrgoračka jagoda na posudici trebala imati logo Vrgoračka jagoda. Posudica će ove godine biti bijela i tek idućeg tjedna stiže isporuka iz Italije.

Na vrgoračkim poljima ove će se godine ubrati 500-600 tona jagoda, otprilike 20 posto manje nego u godinama kad na vrgoračkim OPG-ovima nisu muku mučili s radnom snagom i visokim troškovima proizvodnje.

"Trenutačno u polju možemo dobiti 3.50 do 4 eura za kilogram pa tko uzima razliku, zaključite sami. Jedna košarica (pola kilograma) ne bi smjela u startu u maloprodaji koštati više od 2.50 do 3 eura, a kilogram 5 eura, no kad se počnu brati veće količine, maksimalno 4 eura (30 kn/ kg) s obzirom na to da su trgovački centri već krenuli s dampinškim cijenama grčke i španjolske jagode, koja nešto specijalno ni ne zaostaje za našom", kaže Franić.

Iz Državnog inspektorata odgovaraju kako proteklih dana, otkako su na tržište stigle prve količine domaćih jagoda, nije bilo utvrđenih nepravilnosti u smislu lažnog deklariranja jagoda oznakom "vrgoračka" ili "neretvanska", piše Večernji list.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.