HRVATSKI TURIZAM

Turizam se pokrenuo, ali dalje ovisi o nama. "Ako ne budemo pazili, bit će loše"

Foto: Martina Pauček Šljivak/Index, Srećko Niketić/Pixsell

SRPANJ je u ovim okolnostima kad nam raste broj zaraženih koronavirusom ipak počeo dobro na Jadranu, no, naravno, daleko je od prošlogodišnjih brojki koje se u ovoj situaciji ni ne mogu očekivati. Prvotno je najavljivano da se očekuje 25 do 30 posto lanjskog prometa, no ako je suditi prema prvom srpanjskom tjednu, brojke nam idu u prilog. Od 1. do 8. srpnja u Hrvatskoj je ostvareno više od 480 tisuća dolazaka (44 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani) i 3,4 milijuna noćenja (52 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani). U srpnju je ostvareno 424.000 dolazaka stranih gostiju koji su ostvarili oko 2,9 milijuna noćenja.

Međutim, razloga za zadovoljstvo ipak mogu imati samo Istra i Kvarner, dok je situacija u Dalmaciji i dalje poprilično teška, budući da prema podacima koje smo dobili od Hrvatske turističke zajednice najviše gostiju boravi u destinacijama: Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj, Poreč i Crikvenica.

Najviše stranih gostiju došlo je iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske.

Istri i Kvarneru je dobro, Dalmaciji jako loše

Podaci su to koje je Index dobio iz Hrvatske turističke zajednice, a od izvora smo doznali da su najveći broj noćenja u srpnju ostvarili Nijemci (807.000), potom Slovenci koji su u prvih osam dana srpnja ostvarili 670.000 noćenja, na trećem su mjestu Česi s 400.000 noćenja i potom Austrijanci sa 167.000 ostvarenih noćenja.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), za Index je također rekao da su u ovoj situaciji turističke brojke bolje od očekivanih, međutim kako za koga.

"Situacija se razlikuje, nije svakome dobro. Recimo, Istra i Kvarner dobro rade, dok je situacija u Dalmaciji daleko lošija, a tek u Dubrovniku. Tamo je posebno loše jer nema pomaka iako se uvode neke aviolinije. Oni koji se oslanjaju na američko tržište imaju razloga biti nezadovoljni", rekao nam je Fain.

No navodi i kako se ipak nešto događa po pitanju turizma u Hrvatskoj. Napredak se, navodi, ipak vidi po brojkama, no situacija je i dalje neizvjesna.

Fain: Cijela sezona je još neizvjesna, sve ovisi o nama

"Najave se mijenjaju iz dana u dan, sve nam ovisi o broju zaraženih. Kad imamo bolju epidemiološku sliku, automatski imamo i više rezervacija, dok s lošijom epidemiološkom slikom dolazi i do većeg broja otkazivanja dolazaka. Cijela sezona je još neizvjesna. Trenutno nam dobro stoje najave za kraj srpnja i početak kolovoza, no sve ovisi o nama. Trebamo se pridržavati mjera da zaštitimo i sebe i ujedno sezonu. Ako ne budemo pazili, bit će loše. Samim povećanjem broja zaraženih ugrožavamo i sezonu, a time i radna mjesta i sve", rekao je Fain.

Osvrnuo se na članak objavljen u New York Timesu te kazao da je to bila jako dobra reklama za Hrvatsku koja bi nam mogla u ovoj situaciji ipak privući Amerikance, koji i sami, navodi, ne znaju je li Hrvatska sigurna ili ne, mogu li putovati u nju bez ograničenja ili ne mogu.

>>NY Times: Hrvatska prima američke turiste

"Pozitivna naslovnica stvara pozitivnu sliku i više nego nešto što možemo platiti. Recimo, kad u njemačkom Bildu izlazi članak, ovisi kako je napisan može nam ili pomoći ili odmoći, a naslovnica u NY Timesu će nam sigurno puno pomoći, svi naši su to slali svojim partnerima. Naime, bila je neizvjesnost za SAD mogu li uopće njihovi državljani dolaziti kod nas", rekao nam je Fain.

Turizam u Hrvatskoj u ovom trenu dosta ovisi i o Slovencima, koji su nam drugi po broju dolazaka i ostvarenih noćenja ako gledamo dosadašnje srpanjske brojke.

Jako ovisimo o Slovencima

Slovenija je prošlog vikenda Hrvatsku stavila na "žutu" listu manje sigurnih zemalja za posjet, što za hrvatske državljane znači da će u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj, dok za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su točno boravili, što će moći dokazivati na primjer hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

>>Slovenija od sutra zaoštrava granični režim

U vezi mogućnosti da se Hrvatska zbog povećanja broja zaraženih nađe na slovenskoj "crvenoj" listi, zbog čega bi se uvela karantena za sve koji dolaze iz Hrvatske u Sloveniju, glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin izjavio je da svakodnevno prate stanje u Hrvatskoj te da nema razloga za optimizam. Rekao je i da se to neće dogoditi "preko noći" i da bi o tome slovenski turisti bili unaprijed pravodobno obaviješteni.

U HTZ-u su nam pak rekli da su s obzirom na cjelokupnu situaciju zadovoljni u kojem smjeru se odvija turistički promet u zemlji.

"S intenzivnom promocijom Hrvatske kao sigurne turističke destinacije započeli smo krajem svibnja i to upravo na tržištima s kojih u lipnju i sada u srpnju ostvarujemo najveći turistički promet. Riječ je o nama teritorijalno bližim tržištima koja su zbog dobre prometne povezanosti najbrže mogla reagirati na naše pozivne i promotivne poruke, a dosad ostvareni rezultati dokazuju kako smo u tome i uspjeli. Tako na tržištima Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Poljske, s obzirom na situaciju, ostvarujemo vrlo dobre rezultate, dok ćemo goste s dalekih tržišta, primjerice s tržišta Velike Britanije, Francuske i Skandinavije još morati malo pričekati s obzirom na to da su isti vrlo ovisni o aviolinijama", rekli su za Index u HTZ-u.

U srpnju se očekuje jači aviopromet, ima li spasa za Dubrovnik?

Tijekom sredine srpnja očekuju jači aviopromet s tih tržišta s obzirom na to da s prometovanjem kreću brojne aviolinije, primjerice Jet2-a pokreće 12 direktnih linija iz Velike Britanije prema Dubrovniku, Splitu i Puli, dok Croatia Airlines, Air France i Transavia povezuju hrvatske destinacije s najvažnijim francuskim gradovima kao što su Pariz, Lyon i Nantes.

Tijekom srpnja i kolovoza u HTZ-u očekuju jači turistički promet s obližnjih emitivnih tržišta Srednje Europe – Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke te od druge polovice srpnja i u kolovozu i s tržišta Francuske, Velike Britanije, zemalja Beneluxa te Skandinavskih zemalja.

"U ovim tržišnim okolnostima našu komparativnu prednost, u odnosu na konkurenciju, čini dostupnost Hrvatske automobilom s velikih europskih emitivnih tržišta, raznolika struktura smještajnih kapaciteta te i dalje vrlo povoljna epidemiološka situacija. U ovoj godini očekujemo i rast udjela domaćeg tržišta u ukupnim rezultatima. Napominjemo, trenutno smo rijetka zemlja na Mediteranu u kojoj se odvija turistički promet", kažu nam u HTZ-u.

Dubrovačka zračna luka najavila puno veći promet

"Prema najnovijim preciznim komunikacijama nadležnih službi Zračne luke Dubrovnik i predstavnika nadležnih službi zrakoplovnih prijevoznika širom svijeta, očekujemo udvostručenje prometa u našoj zračnoj luci tijekom druge polovice srpnja, a svi su izgledi da će u kolovozu promet biti utrostručen (300 posto veći nalet) nego što je trenutačno stanje," izvijestili su iz Zračne luke Dubrovnik jučer, prenio je lokalni Dubrovački dnevnik.

"Ilustracije radi u dogovoru s našim partnerima, u dane 1. i 2. kolovoza (subota i nedjelja) očekujemo preko 140 slijetanja i uzlijetanja. Naša zračna luka će biti povezana s više od 60 odredišta u RH, Europi i ostatku svijeta. 

Naročito smo ponosni što smo tijekom jutarnje konferencije sa zrakoplovnom kompanijom Flydubai dogovorili da će se i ove godine uspostaviti interkontinentalni promet između Dubai-a i Dubrovnika. Usprkos nezapamćene krize za cijeli zračni promet s ponosom možemo objaviti da će Dubrovnik biti povezan i s tri nova odredišta tijekom narednog razdoblja, a to su redovite linije iz Kijeva prijevoznika Windrose Aviation, linija zrakoplovnog prijevoznika LOT iz Budimpešte i linija Air Baltica iz glavnog grada Litve Vilniusa" stoji u priopćenju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.