Rusija, Iran i Turska šalju promatrače u Siriju

Foto: Hina

RUSIJA, Iran i Turska dogovorile su se da će rasporediti promatrače na rubove de-eskalacijskih zona u Idlibu, sirijskoj pokrajini koju većim dijelom nadziru islamistički militanti, rekao je turski ministar vanjskih poslova u petak.

"Promatrači iz tih triju zemalja bit će raspoređeni na nadzornim točkama u sigurnosnim zonama", navodi ministarstvo u izjavi nakon razgovora u Kazahstanu.

Dodaje se da će misija promatrača biti sprečavanje sukoba između "(sirijskog) režima i oporbenih snaga, te svakog kršenja primirja".

Protivnici režima

Pokrajina Idlib na sjeverozapadu Sirije na granici s Turskom, u velikoj mjeri je pod kontrolom pobunjeničkih saveza predvođenih Frontom Nusra, bivšim ogrankom Al Kaide.

Ona je jedna od četiriju regija u Siriji, većim dijelom pod kontrolom protivnika predsjednika Bašara al Asada, za koje su u svibnju Rusija, Iran i Turska dogovorile stvaranje de-eskalacijskih zona kako bi se podržao sporazum o primirju.

Preostale tri de-eskalacijske zone su Homs u središnjem dijelu Sirije, istočna Guta blizu prijestolnice Damaska te jedna zona na jugu zemlje.

Rusija i Iran bili su jaka podrška Asadu za vrijeme šestogodišnjeg rata dok je Turska podržavala neke od pobunjeničkih frakcija koju su se borile protiv njega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.