Turska na pet dana zaustavlja vojne operacije na sjeveru Sirije

Foto: EPA

AMERIČKI potpredsjednik Mike Pence rekao je da je postigao dogovor s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom o prekidu vatre u sjevernoj Siriji kako bi se okončala osmodnevna turska ofenziva protiv snaga koje predvode Kurdi. 

Sve vojne operacije bit će stopirane na 120 sati, a Sjedinjene Američke Države omogućit će povlačenje kurdskih snaga iz prostora koji je Turska nazvala sigurnom zonom. 

Operacije će se okončati kad povlačenje bude potpuno

Govoreći nakon kriznih razgovora s Erdoganom u Ankari, Pence je rekao da će prema dogovoru sve vojne operacije biti zaustavljene kako bi se omogućilo povlačenje kurdske milicije YPG tijekom 120-satnog razdoblja.

"Turske vojne operacije će se okončati kada to povlačenje bude potpuno", rekao je Pence na konferenciji za novinare. 

"Danas su se SAD i Turska složili oko prekida vatre u Siriji”, rekao je Pence na konferenciji za medije nakon više od četiri sata pregovora u predsjedničkoj palači u Ankari. 

"Turska strana će zaustaviti operaciju Izvor mira kako bi omogućila povlačenje snaga YPG-a iz sigurnosne zone za 120 sati", rekao je Pence.

"Sve vojne operacije u okviru operacije Izvor mira bit će zaustavljene, a operacija Izvor mira bit će potpuno obustavljena po dovršenju tog povlačenja", dodao je.

Pence je rekao kako su američke snage u tom području već počele pomagati u sigurnom povlačenju jedinica YPG-a.

Dogovor s Erdoganom isto tako osigurava da Turska ne vodi vojne operacije u sirijskom pograničnom gradu Kobaniju.

Obvezane na mirno rješenje

Pence je rekao kako su se Sjedinjene Države i Turska obvezale na mirno rješenje zahtjeva Ankare na uspostavi "sigurnosne zone" u sjevernoj Siriji blizu granice s Turskom, što je jedan od ciljeva turske ofenzive.

Američki potpredsjednik doletio je u Tursku kako bi ju pozvao da zaustavi svoju vojnu operaciju u Siriji, nazvanu Izvor mira, kojom Ankara želi ukloniti kurdske snage YPG-a na pojasu od 32 kilometara uz granicu. 

Pence je naglasio i da je nakon pregovora s Erdoganom razgovarao s predsjednikom Donaldom Trumpom koji je pozdravio prekid vatre te da je to veliki doprinos odnosima između Turske i SAD-a, saveznica iz NATO saveza. 

Bijela kuća je ranije objavila Trumpovo pismo Erdoganu poslano 9. listopada u kojem je američki predsjednik poručio turskom da "ne bude nasilnik" i "budala". 

"Razradimo dobar sporazum. Ne želite biti odgovorni za pokolj tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije, što ću učiniti bude li potrebno", poručio je američki predsjednik. 

Podsjetimo, Turska je prošloga tjedna pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije, a ista je prouzročila novu humanitarnu krizu u toj ratom razorenoj zemlji. 

Kritičari ovog poteza strahuju kako se radi o etničkom čišćenju Kurda. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.