Turska nastavlja čistke, uhitila još 49 kurdskih političara

Foto: FaH

GOTOVO pedeset članova turske opozicijske kurdske Narodne demokratske stranke (HDP) pritvoreno je danas u sklopu drugog kruga policijskih racija nad tom strankom, objavio je njezin službenik.

Uhićeno je 49 političara, većinom pokrajinskih i općinskih službenika iz Vana i Hakkarija, rekao je glasnogovornik DBP-a, regionalne stranke povezane s HDP-om.

Optužbe za pripadnost terorističkoj organizaciji

Policija je u utorak uhitila 32 člana HDP-a koje su optužili za pripadnost Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), organizaciji koju Turska smatra terorističkom i s kojom je zadnjih desetljeća u sukobu.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije HDP prozvao produžetkom PKK-a, a njegovi članovi ističu kako ne postoji veza između te dvije organizacije.

HDP zastupa kurdska prava unutar turske države

PKK se desetljećima bori protiv turske kontrole nad kurdskim regijama, dok umjereni HDP tvrdi kako mu je cilj borba za kurdska prava unutar turske države.

Iako su posljednjih godina postojali pokušaji da se poboljšaju odnosi između Turaka i Kurda koji su doveli čak i do kratkog primirja između turske države i PKK-a, posljednjih godinu dana njihov odnos se pogoršao, te su ponovno započeti otvoreni vojni sukobi.

Turska je u rujnu stavila brojne DBP-ove uprave pod saveznu administraciju, te uklonila velik broj službenika iz njihovih ureda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.