Turska: Nećemo požuriti primanje Švedske u NATO

Foto: EPA

Odbor za vanjske poslove turskog parlamenta raspravljat će o ratifikaciji švedskog članstva u NATO savezu kada to uobičajenim tijekom dođe na red, rekao je predsjednik odbora danas dodavši da pitanje nije toliko hitno za Ankaru kao za neke druge zemlje.

O prijedlogu zakona Švedska-NATO "raspravljat će se kad za to dođe vrijeme u skladu s dnevnim redom odbora za vanjske poslove". "Sve što je hitno za druge zemlje, ne mora biti hitno za nas", rekao je Fuat Oktay zastupnicima na sastanku u parlamentu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prije deset dana je službeno turskom parlamentu proslijedio zahtjev za pristupanjem Švedske u NATO, nakon 17 mjeseci blokade, objavio je njegov ured.

Erdogan veto skinuo još u srpnju

Erdogan je u srpnju skinuo svoj veto na pristupanje Švedske NATO-u dodajući da će ratifikacija ovisiti o turskom parlamentu, koji je s radom nakon ljetne stanke nastavio 1. listopada. Erdogan je nastavio od ljeta vršiti pritisak na Švedsku da poduzme mjere protiv "vrijeđanja Kurana".

Ankara švedskim vlastima predbacuje i blagost prema kurdskim militantima koji žive na njezinom teritoriju i traži da ih desetke izruči. Ankara je odobrila ulazak Finske u NATO 30. ožujka.