Turska upozorava EU: Postoje problemi u dodjeli novca za izbjeglice koji nam je obećan

Foto: FAH

TURSKI ministar vanjskih poslova pozvao je u srijedu Europsku uniju da poboljša način na koji dodjeljuje obećanih tri milijarde eura za pomoć Ankari u zbrinjavanju izbjeglica.

Govoreći na novinskoj konferenciji u Ankari s poljskim kolegom, ministar Mevlut Cavusoglu rekao je da EU podržava Tursku projekt po projekt, a takav bi pristup mogao potrajati dvije godine.

"Ako odlučite dodijeliti taj novac Sirijcima kroz projekte, što će biti s tim ljudima dvije godine? Oni imaju svakodnevne osnovne potrebe. Treba biti pragmatičan. EU mora biti pragmatičniji", rekao je.

"Postoje problemi u tom dijelu dogovora, postoji birokracija", rekao je, dodajući da s ostatkom dogovora nema problema.

Ankara traži financijsku i političku potporu

Turska i EU dogovorili su prošli mjesec da će zaustaviti ilegalnu migraciju u Europu u zamjenu za financijsku i političku potporu Ankari.

Po dogovoru, Ankara dobiva više novca za izbjeglice koje je zbrinula na svojem teritoriju, ubrzanje pristupnih pregovora i ukidanje viza za svoje državljane koji putuju u Europu. Zauzvrat, mora spriječiti migrante i izbjeglice da se s njezinih obala upute u Europu ilegalnim kanalima i primiti natrag sve koje Europa vrati.

"Broj ilegalnih migranata jako se smanjio. U studenom je iznosio 6800 na dan, a u zadnjih 15 dana pao je na dvoznamenkaste brojke", istaknuo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.