Turski premijer: Osobno sam izdao naredbu za rušenje ruskog bombardera

Foto: Hina

TURSKI premijer Ahmet Davutoğlu rekao je danas da je osobno izdao naredbu za rušenje ruskog lovca-bombardera SU-24 što je rezultiralo smrću jednog od pilota.

"Unatoč svim upozorenjima, mi smo morali uništiti zrakoplov," rekao je Davutoğlu na skupu stranke AK. "Turske oružane snage su provele naredbu koju sam izdao osobno".



WikiLeaks je u međuvremenu objavio tursko pismo upućeno UN-u koje navodi da je SU-24 proveo 17 sekundi unutar turskog zračnog prostora prije nego što je srušen. Rusija tvrdi da je avion srušen bez upozorenja i da nije narušio turski teritorij.

Pomutnju oko činjeničnog slijeda događaja izaziva i izvješće Reutersa koji se poziva na izjavu američkog dužnosnika prema kojoj SAD vjeruje da je avion pogođen na sirijskom teritoriju.

Dužnosnik je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao da se procjena temelji na praćenju "toplinskog potpisa" zrakoplova.

Rušenje ruskog zrakoplova izaziva posebno negodovanje u Grčkoj odakle se u posljednja 24 sata širi infografika prema kojoj su turski vojni avioni grčki zračni prostor u 2014. godini narušili 2244 puta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.