Turudić ne smije doći na čelo DORH-a. Ovo su ključni razlozi

Foto: Hina

HDZ, jedina hrvatska stranka ikad osuđena za korupciju, na čelu Državnog odvjetništva želi Ivana Turudića, suca Visokog kaznenog suda koji je bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave, nekadašnju kninsku gradonačelnicu i USKOK-ovu optuženicu u golemoj aferi Vjetroelektrane Josipu Rimac uvjeravao da neće biti privedena.

Takav potez jedan je od najopasnijih udaraca HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića na državne institucije. Mnogo je razloga zbog kojih je Turudić krivi izbor za čelnu osobu DORH-a. No zanimljivo je pogledati i koje argumente za Turudićev izbor navodi Plenković jer i oni dosta toga govore.

"Tražili smo sigurnosnu provjeru za Turudića, dobili smo rezime njegovih provjera kao suca. Bile su takve da nema nikakvih zapreka da on bude sudac. Sve se napravilo u transparentnoj i javnoj proceduri. Stav vladajuće većine je jasan, odluka je jasna", rekao je danas Plenković dodavši da će svi iz vladajuće većine glasati za Turudića.

>> VIDEO Plenković zaprijetio DORH-u i objavio: Svi iz većine će glasati za Turudića

Ivan Turudić - čovjek određen HDZ-om

Podsjetimo na razloge zbog kojih Turudić nipošto ne bi smio postati novi državni odvjetnik. Ivan Turudić široj je javnosti poznat kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu koji je vodio slučaj protiv Ive Sanadera. No on je i prije toga bio faktor u političkim strukturama.

Pažnju na sebe je skrenuo kao sudac koji je osudio Hrvoja Petrača na šest godina zbog otmice sina Vladimira Zagorca. Jedan tjednik tada je navodio da je Petraču presudio po političkom nalogu i da mu je Sanader osobno obećao mjesto predsjednika Županijskog suda.

Njegovo napredovanje te 2006. godine privremeno je zaustavila tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je nakon toga bila smijenjena. Ona i danas govori kako je Sanader Turudića zvao "naš dečko".

"Određen sam HDZ-om. Nikad nisam bio član. Bio sam u Domovinskom ratu 1990. HDZ je bio taj koji je pokrenuo otpor u Hrvatskoj", govorio je Turudić o jedinoj hrvatskoj stranci pravomoćno osuđenoj za korupciju. 

Ustavni sud ukinuo presudu protiv Sanadera

To što je Sanaderu, prema riječima Vesne Škare Ožbolt, bio "naš dečko" nije jedini argument zbog kojeg Turudić ne smije biti glavni državni odvjetnik. Tu se kao argumenti mogu uzeti i njegove profesionalne reference, primjerice da je Ustavni sud ukinuo njegovu presudu protiv Sanadera obrazloživši da je tom presudom Turudić narušio europsku praksu.

Njegov profesionalni krimen je i to što je odigrao ključnu ulogu u tome što je Hrvatska nepovratno izgubila Inu. Hrvatska je na Arbitražnom sudu Ujedinjenih naroda izgubila proces protiv MOL-a, a većinu svoje argumentacije temeljila je na tome da je Ivo Sanader primio mito od MOL-a.

Pio kave s Mamićem, Gobac mu dolazio na rođendan

Ali ipak je najveći problem njegovo druženje s optuženicima, kriminalcima i/ili političkim moćnicima. Index je 2011. objavio ekskluzivnu fotografiju na kojoj se vidi kako Turudić i Zdravko Mamić piju kavu u jednom kafiću u Ilici, gdje su se često sastajali. Bilo je to doba kad je hrvatski nogomet tresao skandal uhićenja čelnika nogometne sudačke organizacije Željka Širića i Stjepana Djedovića.

Recimo i da je Ivan Turudić bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu kada je prva optužnica protiv Mamića i ostalih upravo s tog suda premještena u Osijek. Između ostalog, i zbog prijateljstva Mamića i Turudića, koje sudac nikad nije skrivao.

U medijima se spominjalo i njegovo prijateljstvo s Tomislavom Karamarkom, bivšim predsjednikom HDZ-a, a tu je i afera s proslavom rođendana.

Naime, Turudić je rođendan uz tamburaše slavio u privatnom ambijentu na Marulićevom trgu, a na proslavi je uz Mamića bio i Zoran Gobac, ali i sin bivšeg suca Ustavnog suda Višeslav Vukojević, poduzetnik Igor Mlinar, Milijan Brkić...

Podsjetimo, Gopca se spominjalo u iskazima bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića na suđenju Sanaderu. Barišić je prozvao Gopca da je u HDZ-ov "crni fond" ubacio 2 milijuna eura, a Gobac je to nazvao "tračevima".

Bježao policiji pa izbjegao plaćanje kazne

Treba spomenuti i kako je bježao od policije nakon što je uhvaćen u jurnjavi po bjelovarskoj obilaznici. Šest puta nije prihvatio sudski poziv, no kaznu od 700-tinjak kuna nije izbjegao. Ali izbjegao je kaznu za mnogo ozbiljniji prekršaj - bijeg od policije, a upravo je to, prema svjedočenju policajca, učinio kad ga je presretač pokušao zaustaviti.

>>Turudićev auto policija snimila kako juri po Virovitici. Sud Turudića oslobodio

Kako je do toga došlo? Turudić je Općinskom sudu u Virovitici dostavio dopis "Podaci o vozaču" u kojemu je, uz svoje ime i prezime, dostavio podatke i o članovima obitelji koji se koriste tim automobilom. U pisanoj obrani koju je dostavio sudu branio se kako nije počinio prekršaj za koji ga se tereti, a njegovu obranu sud je u potpunosti uvažio.

Poruke s Rimac nisu "pravosudni voajerizam", nego dokazuju da je lagao

Sve nabrojano bilo je poznato i prije objave poruka koje je razmjenjivao s Josipom Rimac. U tim se porukama kriju podaci zbog kojih bi DORH trebao istražiti Turudića. Umjesto toga, Turudić će postati novi glavni državni odvjetnik.

Objavu tih poruka Plenković je i jučer i danas opisao kao "voajerizam" i "upetljavanje u političke odluke onih čija to nije nadležnost". Rekao je i da u porukama "nema ništa strašno" dodavši da je "jedino strašno to što su objavljene". "U porukama nema ničeg relevantnog", rekao je danas Plenković.

>>Plenković ne odustaje od Turudića. Ove poruke pokazuju kolika je to katastrofa

Prije dva tjedna Turudić je predstavljao svoju kandidaturu pred saborskim Odborom za pravosuđe. Tom prilikom pokušavao je umanjiti važnost i prirodu svog odnosa s Josipom Rimac ostavljajući dojam da je riječ o jednom od njegovih mnogih poznanstava te da ju je znao tek površno.

Lagao je o odnosu s Josipom Rimac, davao joj savjete bitne za HDZ

Nakon objave tih "nerelevantnih" poruka kristalno je jasno da je u više navrata lagao kad je govorio o svom odnosu s Josipom Rimac. Iz objavljenih poruka proizlazi i da je Turudić Josipi Rimac davao pravne savjete itekako bitne za HDZ. Tako mu Rimac piše da joj treba Pravilnik o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Turudić je pita je li "za Tomu", a ona mu odgovara potvrdno.

Izgledno je da je "Tomo" zapravo Tomislav Karamarko. U prilog toj tezi ide i tajming. Naime, te poruke datiraju iz svibnja 2016., kada je tadašnji šef HDZ-a upao u problem s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa oko afere Konzultantica.

Objelodanjeno je i da je Rimac poslala Turudiću poruku u kojoj piše da je na kavi u zagrebačkom kafiću "s tvojom i mojom sutkinjom". U poruci je pisalo da je "pazi".

Je li Rimc od Turudića dobila informacije o predmetima?

Među porukama su i one koje je Rimac Turudiću slala 8. siječnja 2020. nakon sastanka s Milenkom Bašićem, bratom Inje Bašića, vlasnika vjetroparka Krš-Pađene. Rimac tog dana u 10:30 odlazi na sastanak s Bašićem, da bi nakon toga kontaktirala Turudića. 

Nakon sastanka Rimac Turudiću šalje poruku u kojoj ga naziva "družeeeeee" i dodaje da ga treba, na što Turudić u istoj minuti odgovara da dođe do njega sutradan. Predlaže joj da se vide u 9 sati, na što Rimac odgovara s "možeeeeee".

Dok je razmjenjivala poruke s Turudićem, Rimac je u svoj mobitel unijela bilješku s imenima tužitelja i suca istrage koji su bili nadležni za predmet Inje Bašića. Idućeg dana, kako je i bilo planirano, sastala se s Turudićem, kojem je, dok ju je čekao na Županijskom sudu, poslala poruku da stiže brzo.

Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić inzistirala je pred saborskim odborom 17. siječnja ove godine na odgovoru na pitanje zbog čijeg je predmeta Josipa Rimac došla k njemu na sud i je li bila riječ o predmetu Inje Bašića. Turudić je odgovorio da ju je Rimac odmah prekinuo kada je ona rekla da predmet nije njezin.

I dalje ostaje nejasno je li Rimac od Turudića dobila informacije o predmetima i je li joj Turudić i u tom slučaju pomagao.

Ona lobirala za njega, on njoj pisao da "nema privođenja"

Poruke koje je objavio Jutarnji list sugeriraju i da je Rimac 2015. godine lobirala za ponovni izbor Ivana Turudića za predsjednika Županijskog suda, a dok je bila pod istragom zbog nezakonite dodjele triju stanova u Kninu, on je njoj otkrivao podatke iz istrage.

>>Nove poruke. Rimac: Turudić kaže da nema privođenja. Brkić: Nalazite se diskretnije

Najspornija po Turudića je ipak prepiska Rimac s Milijanom Brkićem, visokopozicioniranim HDZ-ovcem iz ere Tomislava Karamarka. Ona se u porukama Brkiću požalila da je tih dana dobila uznemirujuće informacije o razvoju istrage protiv nje pa dodala da joj je Turudić napisao: "Možeš biti mirna, nema privođenja".

U poruci od 24. rujna 2015. Josipa, koja se tada prezivala Rimac i bila HDZ-ova saborska zastupnica i direktorica izborne kampanje te stranke, u poruci je pitala Brkića je li u uredu da mu nešto kaže umjesto da tipka. Brkić joj odgovara da je otišao van i da napiše.

Rimac je potom napisala da joj je Turudić poslao poruku da Mlakar glasa za njega na vijeću, da se bira županijski predsjednik i da je više kandidata. Pojašnjava da je Mlakar član vijeća koje bira predsjednika Županijskog suda i da Turudić traži njegov glas i potporu.

Ono što je Plenkoviću danas normalno i uobičajeno, Vasi Brkiću nije bilo normalno. Vidimo to prema tome što Brkić upućuje Rimac da se ubuduće s Turudićem nalazi diskretnije i ne na javnom mjestu.

Jasno je kako bi dio ovih razloga u normalnoj državi bio dovoljan da Turudić ne bude prvi progonitelj kriminalaca u državi. U zemlji koju vodi zločinačka organizacija ove poruke, ali i cjelokupni Turudićev opis, nisu nikakav problem. Jedini problem HDZ-u, jasno je danas poručio Plenković, jest činjenica da su poruke završile u javnosti.

Srozava ionako groznu percepciju pravosuđa

Plenkoviću problem nije ni općenito srozavanje percepcije pravosuđa među građanima. Govorila je o tome i Vesna Škare Ožbolt.

"Posljedica ovog je da kriteriji za glavnog državnog odvjetnika nakon ovoga padaju. Oni su sad puno niži nego su prije bili. Kako objasniti da ste maknuli glavnog državnog odvjetnika Jelenića jer je bio u članstvu masona, šeficu Uskoka zbog neke prometne situacije, kako objasniti Žganjera, koji je otišao samo u jednu emisiju pa je bio smijenjen? Potpuno bizarni razlozi u odnosu na ovo.

Ovdje postoji 505 razloga da ga se ne imenuje, a imenuje ga se. Padaju standardi, kriteriji, ali i pravna država. Ako vam hrpa SMS-ova i mobitel Josipe Rimac odradi više posla nego što je odradio cijeli represivni aparat u ovoj zemlji, onda se postavlja pitanje kako funkcioniramo", rekla je bivša ministrica pravosuđa.

Zašto Turudić paše zločinačkoj organizaciji?

Zašto Plenković inzistira na Turudiću? Koje to argumente Plenković navodi u prilog imenovanju Turudića na čelno mjesto DORH-a? Jedan od Plenkovićevih argumenata jest da su o Turudićevim kontaktima s Mamićem imali saznanja tadašnji premijer Milanović i tadašnji šef SOA-e Lozančić, ali da nisu ništa poduzeli.

"Niti je DORH poduzeo nikakvu radnju protiv Turudića, niti SOA, niti vlada. Sad se oni u tom kružoku dogovore da nešto poduzmu. Stvar je potpuno nebitna za njegovu buduću dužnost", rekao je Plenković.

Na istom tragu bio je i potpredsjednik vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, koji je rekao da u njihovim porukama nema ničeg inkriminirajućeg.

"Da je bilo nešto inkriminirajuće, onda bi ta prepiska bila sastavni dio spisa koji se vodi protiv Rimac Pleslić. Očito je i DORH ocijenio da tu nema ničeg sumnjivog da bi se zbog toga moglo teretiti ili kazneno goniti gospodina Turudića", komentirao je Bačić.

Ako valja Skeji...

Bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić, komentirajući situaciju oko izbora Ivana Turudića, rekao je tezu koja ima veze s Milanovićem i Turudićem. On je kazao da je Turudić predsjedavao vijećem koje je izručilo "komunističke ubojice koji su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora u Njemačkoj, a gospodin Milanović se tome žestoko protivio".

>> HOS podržao Turudića: Boje se crveni uhljebi, a imaju i zašto

Kažimo i da Turudića podržava Udruga bojna HOS-a. U priopćenju koje potpisuje Marko Skejo, čovjek poznat po hitlerovskim brčićima, podržala je izbor Ivana Turudića. Napisao je tako da je linč pokrenuo Milanović te da se nikad nije ovako javno "kasapilo, vrijeđalo i ponižavalo osobu na visokoj dužnosti".

"Zašto se to događa? Boje se crveni uhljebi, a imaju i zašto. Boje se crvene sotone, boji se trenutačni predsjednik, boji se njegova komunistička i lopovska klika… i s pravom se boje jer znaju koliko su zla učinili, koliko je njihovog kriminala zataškano", poručio je Skejo.

Zekanoviću je argument - Stepinac

Hrvoje Zekanović, HDZ-ov saborski žetončić, Turudića brani tezom da je taj sudac - ukinuo presudu Alojziju Stepincu. Dodaje da se zamjerio predsjedniku Zoranu Milanoviću kad je Milanović pokušao spriječiti izručenje Mustača i Perkovića u Njemačku.

"Ovdje se radi o specijalnoj medijsko-političko-obavještajnoj operaciji u režiji Zorana Milanovića koji strepi da DORH konačno ne počne raditi kako treba", kazao je.

Podsjetimo, zagrebački Županijski sud je pod Turudićevim predsjedanjem u cijelosti poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, kojeg su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Postoje i oni koji smatraju da su Turudićeve veze s Josipom Rimac sasvim normalne jer, eto, ona ima običaj tako komunicirati.

"Glasat ću za Turudića, nisam čuo da je bilo tko promijenio mišljenje nakon ovih poruka. Znate, ona vam je sa svima komunicirala kao s Turudićem. Meni je, recimo, na poruku da se smiri zbog nečega, odgovorila – samo me ti možeš smiriti", rekao je Štromar.

Stručne kvalitete su nebitne u slučaju Turudića

Štromar kaže da s Josipom Rimac uopće nije bio dobar: "Nazivala me u porukama 'srce moje', 'dušo moja' Jednostavno se tako obraćala ljudima. Ili bi napisala dužnosniku da će ga, ako joj nešto ne napravi, 'popapati mrak'." 

Zbog svega navedenog jasno je da Turudićeve stručne kvalitete, koje su pohvalili pravnici poput Željka Olujića i Čede Prodanovića, postaju nebitne. Turudić je, što su dokazale ne samo poruke nego i njegovo dugogodišnje prijateljstvo s odbjeglim kriminalcem Zdravkom Mamićem, duboko kompromitiran i kao takav ne smije doći na čelo DORH-a.