"Inspekcijski nadzor u zatvorskom sustavu služi samo za pranje dobro isprljanih ruku"

SINDIKAT pravosudne policije Hrvatske je, nakon što je podigao kaznenu prijavu protiv načelnika odjela osiguranja u sisačkom zatvoru Željka Šimića, naveo i kako provedeni upravni nadzor služi samo kako bi se ispunila forma.

Oni traže da se uz slučajeve spolnog uznemiravanja Kristine Grubec - Roksa i diskriminacije i uznemiravanja Igora Biščana, zaštite i članovi SPPH-a iz zatvora u Sisku. Navode kako se njima prijeti gubitkom radnog mjesta, a ne dozvoljava se niti sindikalnoj povjerenici Grubec - Roksa da ih zaštiti.

Šimić i Avdić žele uništiti sindikalnu podružnicu u sisačkom zatvoru

Za sva ta nedjela sindikalisti optužuju načelnika Željka Šimića koji je trenutačno na godišnjem odmoru, a njegovu ulogu preuzeo je Fadil Avdić čija je funkcija, po priopćenju Sindikata, da uništi sindikalnu podružnicu tako što će iščlaniti sve članove iz nje. Za ispisivanje sedmero članova iz njihova udruženja sindikalisti optužuju Fadila Avdića.

No, sindikalisti nisu stali na optužbama samo na ova dva dužnosnika, nego optužuju i v.d. ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Miroslava Mihocija za kojeg smatraju da vrši pritisak na sindikat javnom prijetnjom kaznenim prijavama. Upravni nadzor proveden u sisačkom zatvoru sindikalisti smatraju nepotpunim, jer se tijekom njegove provedbe nije razgovaralo s podnositeljima pritužbi Kristinom Grubec - Roksom i Igorom Biščanom, a ni sa sindikalnim čelnicima i njihovom odvjetnicom.

Tri dužnosnika planiraju nastaviti mobbing, uznemiravati i maltretirati članove SPPH

Smatraju kako djelatnici kojima će Željko Šimić i Fadil Avdić ostati nadređeni, u strahu od otkaza, ne smiju reći ništa protiv njih, a u korist svojih kolega. "Tri rukovodioca od Središnjeg ureda -Uprave za zatvorski sustav do Zatvora u Sisku i dalje imaju namjere koristeći svoj položaj i svoje ovlasti vršiti mobbing, uznemirivati i maltretirati članove SPPH, pogotovo sada kada je "utvrđeno" da su potpuno nevini, dakle imaju slobodne ruke da nastave sa nezakonitim radnjama, te uništavati SPPH", piše u priopćenju sindikata.

Sindikat najavljuje svoju intervenciju zbog nastale situacije na mnogo adresa, počevši od Vlade i ministra Ivana Šimunovića, pa do prijava protiv inspekcijskog nadzora i trojice navedenih dužnosnika, Miroslava Mihocija, Željka Šimića i Fadila Avdića.

Institut inspekcijskog nadzora koristi se za pranje dobro isprljanih ruku

Kritiku nadzora sindikat je napisao i svojim članovima. "U zatvorskom sustavu postalo je uobičajeno koristiti institut inspekcijskog nadzora kao sredstvo za pranje dobro isprljanih ruku pojedinaca, a sve sa ciljem zataškavanja istine pred nadležnim tijelima i ispunjavanja puke formalnosti. Naručitelji inspekcijskih nadzora kritike i nezadovoljstvo istima tretiraju kao napad na "svetu kravu". Pa tako kada osoba radi koje se inspekcijski nadzor i provodio potraži pravnu zaštitu pred relevantnim tijelom u RH i to samo iz razloga što je kao zainteresiranu stranu nitko iz inspekcijskog nadzora nije smatrao dostojnom da sasluša i njezinu stranu istine", piše u pismu koji je SPPH poslao svojim članovima.

Navode kako će kaznenu prijavu kolegice financirati njezini kolege. "Kada se tako ponižena osoba usudi potražiti zaštitu u svojoj radnoj okolini i pravnim institucijama tada postaje neprijatelj br.1 jer kako se jedna "čistačica cijevi" usudi suprotstaviti nalazu inspekcijskog nadzora i podnijeti kaznenu prijavu protiv aktera ponižavanja koji su ugledni poslušnici u zatvorskom sustavu spremni i majku prodati za fotelju i blagostanje", piše u pismu sindikata svojim članovima te se dodaje kako bi po nalazu inspekcijskog nadzora izraz "mala plavušica" trebao zaposlenici imponirati. Ističu kako daju podršku ministru Ivanu Šimonoviću za kojeg smatraju da je pokrenuo stvari s mrtve točke.

Šimić radnici dobacivao da ima dobru guzicu te kako žena služi samo da čisti cijevi 

Podsjetimo, prijava protiv Željka Šimića podignuta je zbog neugodnih seksualnih dobacivanja Kristini Grubec Roksi tipa "kako dobra guzica" i "žena služi samo da čisti cijevi". "Gdje si, zlato moje? Javi se. Cmok svuda po tijelu. Izlizat ću te od palca do vrha. Izludit ću te. Lud sam za tobom. Kad se opet vidimo, plavušice mala", bio je tekst poruke koji je od načelnika dobila policajka. Očito je kako se sindikat neće samo zaustaviti na nadzoru koji je obavljen, jer njime nisu zadovoljni, nego pokreću širu akciju u tom slučaju.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.