Posebni tužitelj Mueller nadmudrio Trumpa, ipak neće moći pomilovati sam sebe

Foto: Getty Images

U ISTRAZI o ruskom uplitanju u američke izbore i potencijalnoj sprezi s predizbornim stožerom Donalda Trumpa - ili njegovom ometanju istrage - Trumpova mogućnost pomilovanja bio je njegov glavni adut. Dosad.

Naime, američki predsjednik Trump, barem u teoriji, ima pravo pomilovati koga god želi - pa čak i sebe sama, u slučaju da navedena istraga zaista utvrdi osnovanu sumnju da su on i njegovi bliski suradnici prekršili zakon, a državno odvjetništvo protiv njih podigne optužnicu.

Trump se već raspitivao o pomilovanju suradnika i pomilovao šefa Joea

U kršenje zakona spada i moguće ometanje istrage, o čemu je bilo mnogo spekulacija nakon što je Trump otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja. Comey je pred Senatom posvjedočio kako zna da ga je Trump otpustio zbog istrage o Rusiji.

Iako javnosti nisu dostupni dokazi koje su Muellerov tim, kao i FBI te senatsko i kongresno istražno povjerenstvo dosad eventualno prikupili, indicije o mogućoj sprezi Trumpovog tima i Rusije nižu se jedna za drugom. Nakon što je u srpnju otkriveno da su Donald Trump Jr, Jared Kushner tadašnji šef Trumpove predizborne kampanje Paul Manafort lani otišli na sastanak s ruskom odvjetnicom koja im je u ime Kremlja obećala pomoć u kampanji, nekidan je otkriveno i da je Trumpov poslovni savjetnik i osuđeni kriminalac Felix Sater kontaktirao glasnogovornika ruskog predsjednika Vladimira Putina i kod njega lobirao za izgradnju Trumpovog tornja u Moskvi, iako je Trump opetovano tvrdio da nema nikakve poslovne veze s Rusijom. Štoviše, u e-mailu koji je procurio Sater otvoreno kaže: "Pridobit ću Putina za ovaj program i učinit ćemo da Trump bude izabran (za predsjednika SAD-a".

Trump se, prema izvještavanju Washington Posta u srpnju, već kod svojih savjetnika raspitivao o svojoj mogućnosti pomilovanja inkriminiranih suradnika, članova obitelji (njegova kćer Ivanka, sin Donald Jr. i zet Jared Kushner imaju funkcije u njegovoj administraciji) i sebe sama. Trumpovi odvjetnici također s raspravljali o toj mogućnosti.

Trump je također krajem srpnja na Twitteru naglasio da ima "potpune ovlasti pomilovanja" i odbacio spekulacije o eventualnom kriminalu kao "lažne vijesti", a prošle subote je otišao korak dalje i zaista pomilovao šerifa Joea Arpaija koji je osuđen zbog ilegalnog progona imigranata u Arizoni. Time je naznačio da je voljan pomilovati političke saveznike, čak i ako će time izazvati skandal u javnosti, piše New York Magazine.

 

 

Posebni tužitelj Mueller se udružio s državnim odvjetnikom Schneidermanom

Međutim, posebni tužitelj Robert Mueller, inače i sam bivši direktor FBI-a kojeg je na sadašnju funkciju postavio zamjenik državnog odvjetnik Rod Rosenstein nakon što se državni odvjetnik Jeff Sessions izuzeo iz istrage o ruskom uplitanju u izbore, doskočio je i tom problemu.

Mueller, čija istraga je neovisna o Trumpovoj administraciji, pronašao je način da spriječi Trumpova potencijalna pomilovanja. Naime, predsjedničko pomilovanje obuhvaća samo kaznena djela na saveznoj razini. To znači da ako vlasti pojedinih saveznih država podignu optužnicu u vezi eventualnog kriminala od strane Trumpovih suradnika - ili njega samog - predsjednik u tom slučaju gubi ovlasti pomilovanja.

Ako Schneiderman podigne optužnicu, Trumpovo pomilovanje ne važi

A izgleda da se Mueller odlučio upravu na takvu strategiju. Budući da su barem neka od potencijalnih kaznenih djela počinjena u saveznoj državi New York, Mueller se u istrazi udružio s državnim odvjetnikom New Yorka Ericom Schneidermanom. "Jedan od ljudi upoznatih s napretkom u slučaju rekao je da su i Muellereov i Schneidermanov tim prikupili dokaze o financijskim zločinima, uključujući potencijalno pranje novca", piše Josh Dawsey za Politico.

Dakle, ako optužnicu podigne Schneiderman a ne Mueller, Trump ne može pomilovati optužene. Drugim riječima, njegova glavna "karta za izlaz iz zatvora", da se poslužimo analogijom s igrom Monopol, upravo je postala nevažeća. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.