Twitter blokirao osam profila srpskih ambasada

Ilustracija: Shutterstock

SRPSKO ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas da su Twitter profili veleposlanstava Republike Srbije u Armeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Кuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Chicagu, suspendirani 18. kolovoza, bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži.

"Ovo je nedopustivo"

U priopćenju ministarstva se navodi da ne žele ulaziti u poslovnu politiku Twittera, ali da žele ukazati da je "nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurirana na ovaj način".

"Pogotovo ako se uzme u obzir da su neki od spomenutih profila nedavno otvoreni i da nisu bili aktivni, a da na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimjeren. Republika Srbija je zemlja čije je strateško opredjeljenje članstvo u Europskoj uniji, i naše političke i demokratske standarde, a oni uključuju i medijske slobode, prilagođavamo najvišim europskim standardima", piše u priopćenju.

"Cenzuriraju nas, a hvale se promocijom pluralizma"

Navode i da je i apsurdno da je niz srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzuriran na društvenoj mreži koja se hvali da promovira demokraciju i pluralizam mišljenja.

"Ministarstvo vanjskih poslova Srbije obratilo se kompaniji Twitter sa zahtjevom da profili naših diplomatsko-konzularnih predstavništava budu odblokirani", navodi se u priopćenju.

Iz ministarstva su također izrazili nadu da blokada profila diplomatsko-konzularnih predstavništava nije dio pokušaja da se "Srbija spriječi i ušuti u borbi za istinu", prije svega o situaciji na Кosovu.