Student pratio Muskove letove, Twitter mu suspendirao račun

Foto: EPA

TWITTER je suspendirao račun koji je pratio lokaciju privatnog zrakoplova Elona Muska. Račun pod nazivom ElonJet vodio je 20-godišnji student Jack Sweeney, koji je koristio javno dostupne informacije o praćenju letova kako bi napravio Twitter račun koji je obavještavao svaki put kad bi Muskov Gulfstream poletio, odnosno sletio u zračnu luku.

Suspenzija dolazi unatoč prošlomjesečnoj objavi Muska. "Moja predanost slobodi govora proteže se čak i na to da ne zabranjujem račun koji prati moje letove, iako je to izravan rizik za osobnu sigurnost", napisao je tada Musk na svom Twitter računu. Još uvijek nije jasno što je konkretno dovelo do suspenzije računa, ali Sweeney je potvrdio da je suspendiran. Sweeneyjev račun na Facebooku je još uvijek aktivan. 

Musk je studentu ponudio 5 tisuća dolara da ugasi račun

Podijelio je poruku koju je primio od Twittera koja je glasila: “Nakon pažljivog pregleda utvrdili smo da vaš račun krši pravila Twittera. Vaš račun je trajno obustavljen." Posljednja objava na računu pokazivala je kako je Muskov mlažnjak poletio iz Oaklanda u Kaliforniji u ponedjeljak i sletio u Los Angeles 48 minuta kasnije, prenosi CNN

Račun je prikupio više od 500 tisuća pratitelja na Twitteru te predstavljao veliku smetnju Musku. Prije nego što je Musk kupio Twitter, izvršni direktor Tesle ponudio je Sweeneyju 5 tisuća dolara kako bi spriječio "luđake" da prate njegove letove. Sweeney je uzvratio tražeći 50 tisuća dolara, rekavši da bi taj novac mogao iskoristiti za koledž i možda za Teslu Model 3.