U 90. godini umro izumitelj frizbija Walter Frederick Morrison

IZUMITELJ planetarno popularne igračke frizbi Walter Frederick Morrison umro je u 90. godini u svome domu u američkom Utahu.

Morrison je zamislio i izradio aerodinamički plastični disk 50-ih godina 20. stoljeća, a od tada je diljem svijeta prodano stotine milijuna frizbija. Povjesničar Philip Kennedy, koji je proučavao povijest frizbija, rekao je da je Morrison ideju za igračku dobio kada se sa svojom budućom suprugom Lu na plaži u Kaliforniji dobacivao sa metalnom posudom u kojoj obično stoji kolač.

"Pluto Platter"

Originalni naziv frizbija bio je "Pluto Platter", a Morrison ga je prodao na lokalnom sajmu. 1957. godine je Morrison prava za frizbi prodao kalifornijskoj tvrtki Wham-O. Otkrio je i kako djeca igračku nazivaju "frizbi" po popularnoj piti.

Morrisonov sin Walt izjavio je kako je njegov otac imao rak te ga "je uhvatila starost". "Bio je dobar čovjek koji je pomogao mnogim ljudima", kazao je Walt te dodao kako mu je otac bio poduzetnik koji je uvijek tražio nešto za raditi. Odvjetnik koji se brine za Morrisonova prava Kay McIff izjavio je da se "jednostavna malena igrača našla na svakom kontinentu i u svakoj državi svijeta". "Kako vam može proći mladost bez učenja kako baciti frizbi", dodao je odvjetnik. Morrison je umro u utorak u svome domu u Monroeu, a iza njega je ostalo troje djece. Walt Morrison je rekao kako će obitelj izumitelja frizbija pokopati u subotu na groblju Cowboy Corral u Elsinoreu.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.