U Americi umrla žena kojoj je transplantiran svinjski bubreg

Foto: Profimedia

Lisa Pisano, prva osoba koja je dobila mehaničku pumpu za srce i genski uređeni svinjski bubreg, umrla je u nedjelju, izvijestila je bolnica NYU Langone Health u kojoj je operirana.

Bubreg joj je transplantiran 12. travnja, ali otkazao je zbog ograničenog protoka krvi i izvađen je 29. svibnja. Ona nije bila prva osoba kojoj je presađen organ svinje, ali bila je prva s mehaničkom pumpom za srce kojoj je presađen svinjski organ, javlja CNN.

"Bila je hrabra i altruistična", izjavio je u utorak dr. Robert Montgomery, ravnatelj Instituta za transplantaciju NYU Langone. "Lisin doprinos medicini i kirurgiji je neprocjenjiv. Lisa nas je približila budućnosti u kojoj netko ne mora umrijeti da bi netko drugi živio."

Nije bila kandidatkinja za standardnu transplantaciju

Zbog zatajenja srca i bolesti bubrega u završnoj fazi koja je zahtijevala rutinsku dijalizu, Pisano nije bila kandidatkinja za standardnu transplantaciju, poručili su iz bolnice.

Svinjski bubreg koji je Pisano dobila genetski je izmijenjen da bi izbjegao ljudska antitijela, koja obično otkrivaju i napadaju strane organe. Timusna žlijezda svinje, koja igra ulogu u imunitetu, postavljena je ispod bubrega svinje kako bi se dodatno pomoglo tijelu žene da prihvati organ.

Međutim bubreg je uklonjen u svibnju nakon što je utvrđeno da "više ne doprinosi dovoljno da opravda nastavak režima imunosupresije", rekao je tada Montgomery.

Inače, liječnici u SAD-u provode ksenotransplantaciju (transplantaciju organa i tkiva životinje) u rijetkim slučajevima, uz dozvolu američke Uprave za hranu i lijekove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.