U BiH upozorenja zbog širenja tekfira, rastuće opasnosti od islamskog radikalizma

Foto: Hina

ČELNICI najvećih bošnjačkih stranaka i Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u petak su u Sarajevu usvojili zajedničku izjavu kojom su osudili teror i nasilje koje se u ime muslimana zbiva diljem svijeta, pozvavši istodobno Bošnjake u BiH i sva tijela vlasti na odlučno suprotstavljanje takvim pojavama.

Bošnjački politički i vjerski čelnici okupili su se kako bi zauzeli zajedničko stajalište o stanju u zemlji, uz ocjenu kako je ona opasno ugrožena jačanjem islamskog radikalizma i terorizma koji već godinama nalazi uporište u izoliranim zajednicama, predvođenim samozvanim tumačima islamske vjere.

Pritom su izrijekom spomenuli promicatelje tekfirske struje u islamu, koja gotovo sve države u kojima danas žive muslimani smatra nevjerničkima i zagovara povratak "izvornom islamu" te potiče na ubojstvo onih koji islamsku vjeru tumače drugačije od njih.

Zagovornici tekfira također drže kako bi se muslimani iz područja u kojima se prakticira "nevjernički islam" trebali preseliti tako gdje se on tumači "ispravno", poput teritorija kojega danas kotrolira teroristička organizacija Islamska država.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je bio inicijator sastanka bošnjačkih političkih i vjerskih lidera, kazao je novinarima kako je cilj bio potvrditi opredijeljenost i ustrajavanje na putu dobra u vremenu punom nasilja. "Kao odgovorni ljudi bošnjačkog naroda želimo kazati da nasilje i teror nije naš put", rekao je Kvazović.

Podsjetio je kako je IZ u BiH još 2007. upozorila da se vjera u toj zemlji mora institucionalno tumačiti sukladno tradiciji predaka današnjih muslimana koji u njoj žive.

Izetbegović: Ideologija tekfira našla plodno tlo u BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović konstatirao je pak kako BiH nije zaobišlo radikalno tumačenje islama pa je i sama bila izložena terorizmu koji je iz njega proistekao. "Devijantna ideologija tekfira našla je na žalost plodno tlo u BiH", kazao je Izetbegović dodavši da u BiH nisu pravodobno prepoznate opasnosti koje to nosi.
Izetbegović je podsjetio kako su samozvani tumači islama, suprotstavljeni Islamskoj zajednici u BiH, prouzročili širenje ekstremizma koje je protivno biću i naravi vjere muslimana koji žive u BiH.

"Inkluzivni islam u BiH štitio je duh i šarolikost BiH", kazao je Izetbegović podsjećajući kako je ta zemlja dom i drugim velikim monoteističkim religijama.

Izetbegović je upozorio kako je opasnost toliko narasla da je sada potrebno ponovo braniti muslimane u BiH od narasle opasnosti. "Morat ćemo ponovo braniti našu vjeru, kulturu i sustav vrijednosti", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH pojašnjavajući kako će se to činiti institucionalno, moralno i politički, ali i represijom koja će biti "kirurški precizna i selektivna kako ne bi potaknula novi val radikalizma". Ovaj problem, kako je dodao, neće biti lako riješiti i za to će trebati puno vremena.

Najoštrija osuda svakog ekstremizma

U izjavi bošnjačkih političkih i vjerskih lidera o nasilnom ekstremizmu, usvojenoj na sastanku u Sarajevu, najoštrije je osuđen svaki oblik terorizma bilo gdje u svijetu uz potvrdu odlučnosti za suprostavljanje ekstremizmu i radikalizmu. Od svih tijela vlasti u BiH traži se beskomspomisno suprostavljanje svakom obliku radikalizma i terorizma, kao i od svih nositelja vjerskog autoriteta  u zemlji.

Od vlasti muslimanskih zemalja zatraženo je da poštuju tradiciju muslimana koji žive u BiH, a od teoloških krugova iz tih zemalja poštivanje njihove samosvijesti i identiteta.

Od zemalja EU očekuje se suprostavljanje islamofobiji i diskriminaciji muslimana, a cijeloj međunarodnoj zajednici upućen je poziv da se uz borbu protiv terorizma suprotstave širenju siromaštva kao pogodnog tla za širenje ekstremizma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.