KORONAVIRUS U SVIJETU

Brazilska agencija prekinula ispitivanje kineskog cjepiva, umro jedan od volontera?

Ilustracija: EPA

BRAZILSKA agencija za nadzor zdravlja Anvisa obustavila je treću fazu kliničkog ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa razvijenog u Kini. 

Prema izvorima koje navodi CNN-ov informativni partner CNN Brasil, razlog tomu je "teški incident" u kojem je sudjelovao jedan od dobrovoljaca.

Treća faza ispitivanja cjepiva CoronaVac započela je u Sao Paulu krajem srpnja. Razvila ga je kineska farmaceutska tvrtka Sinovac Biotech, a surađuju s brazilskim institutom Butanan. 

CNN Brasil piše kako su studije obustavljene zbog pojave ozbiljnih posljedica na štetu jednog od dobrovoljaca u Brazilu. Zbog propisa o privatnosti nije pruženo više detalja.

Međutim, Dima Covas, čelnik Butanana, rekao je lokalnim medijima da je obustava povezana sa smrću jednog od volontera. Međutim, inzistira kako smrt nije povezana s cjepivom, javlja Reuters

Pauza u testiranju označava potencijalni zastoj za jednog od vodećih kineskih kandidata za cjepivo, a dolazi tek jedan dan nakon što je američki proizvođač lijekova Pfizer javio kako su rani podaci kod njihovog cjepiva pokazali više od 90 posto učinkovitosti. 

U istraživanju sudjelovalo preko 9 tisuća dobrovoljaca

U priopćenju agencije Anvisa navodi se kako se slučaj zbog kojeg je prekinuta studija dogodio 29. listopada, a prekid kliničke studije uveden je kako bi se procijenili do sada uočeni podaci i potencijalni rizici te korist od nastavka studije. 

Testiranje je u Brazilu počelo krajem srpnja, a u istraživanju je sudjelovalo više od 9 tisuća volontera iz 5 brazilskih saveznih država i glavnoga grada. 

Institut Butanan održat će konferenciju za novinare danas ujutro po lokalnom vremenu. To znači da se konferencija u našoj vremenskoj zoni ne očekuje prije podneva. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.