U centru Zagreba smeće će se bacati samo od 20 do 22 sata. Što mislite o tome?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je jučer da se iz centra grada u prvih tjedan dana novog modela skupljanja otpada uklanjanju svi spremnici za miješani komunalni otpad s javnih površina, a građani će, umjesto u njih, otpad u ZG vrećicama odlagati na javne površine.

To se od 1. listopada odnosi isključivo na stanovnike centra grada koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti unutar zgrade. Ti će građani svoje ZG vrećice moći iznositi pred svoje ulaze i na mjesta gdje su do sada bili spremnici svaki dan, osim nedjelje, između 8 i 10 sati navečer, a u slučaju nepoštivanja dozvoljenog vremena odlaganja vrećica, predviđene su oštre kazne s kojima se kreće bez odlaganja, rekao je.

Vijest o tome da će se smeće u centru Zagreba moći iznositi tek dva sata dnevno podijelila je ljude. Jedni smatraju da to nije veliki hendikep u zamjenu za uredan i ljepši grad. Drugi smatraju da je to ograničavanje stanovnika ionako zakrčenog grada koji je još uvijek u katastrofalnom stanju zbog potresa.

Maja Sever, novinarka HRT-a, ne vidi u čemu je problem.

"Sad sam prvi put poslušala plan odvoza smeća. Bacanje smeća isto ko u Jugi - od 8 do deset navečer. Nitko se nikad nije bunio. Valjda jer smo bili pod čizmom i jogurta nismo imali?

Papir i žuto smo davno maknuli s ceste i imamo raspored iznošenja.
Evo, ja fakat ne kužim frku. Kaj nije Zagreb glasao protiv Kantograda?" pita se Maja Sever.

"To je suludo"

Ispod njene objave razvila se rasprava. Ne slažu se svi s njom.

"Majo, to je plan samo za uži centar grada, od Frankopanske do Bauerove i od Branimirove do Ribnjaka / od Vodnikove do Gornjeg grada... Iz uvjeta u kojima smo sad je teško preko noći doći do reda, pa najaviti ovo tjedan dana uoči primjene i reći nakon dana upozorenja slijede kazne, malo mi je netaktično.

Čistoća operativno nema kapaciteta održavati red momentalno, nezgodno vrijeme za očekivati disciplinu od ljudi... Mislim da su za Zagreb u kojem su desetljećima građene zgrade bez smetlarnika (od davnina pa maltene i danas) rješenje uređena mjesta za odlaganje otpada, blokovski, uz gradsko financiranje istog.

Ovo sve drugo je bezveze, previše specifičnosti po kvartovima, ljudske komocije i loših navika, nekulture... Centar je na tom tragu s planiranih 50 podzemnih, a ostali će kuburiti 6, 7, 8 godina dok se stvari ne poslože. Al ako smo čekali do sada...", kaže jedan komentar.

"Nisam još vidjela koji je zapravo plan, ali sam čula to da se baca samo navečer i to je suludo. Što je s ljudima koji rade popodnevne smjene, na putu su i sl.. evo to mi je baš suludo", konstatira se u drugom komentaru.

"Ljudi stalno jamraju i nijedan model im nije po volji. Čim treba malo discipline-problem! A puna usta života u Njemačkoj, Francuskoj! Tamo vladaju navike reda i discipline. Samo je prešlo to u naviku i nitko se ne buni. Eto, nama je normalno flaše za 0.5 kn skupljati i to je ušlo u naviku", kaže treći.

Što vi mislite?

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.