U Češkoj zbog korone fali bolničkog osoblja, u bolnicama pomažu srednjoškolci

Barbara Sasova Screenshoot: CNN

KAKO u Češkoj raste broj slučajeva zaraze koronavirusom, pune se bolnice i sve više nedostaje medicinskog osoblja tako da su nedavno u bolnicama počeli pomagati i srednjoškolci.

Liječnik Milan Kubek, predsjednik Češke liječničke komore, kazao je da je do 28. listopada 15.433 zdravstvenih djelatnika bilo u samoizolaciji, a gotovo 3000 njih su bili liječnici.

"Situacija je vrlo ozbiljna. Češki zdravstveni sustav nikada se prije nije suočio s ovakvim izazovom. Svakoga dana oboli oko 1000 zdravstvenih djelatnika“, kazao je Kubek.

U bolnicama pomažu i 16-godišnjaci

"Pomažemo u održavanju higijene, ponekad vadimo krv", rekla je 18-godišnja Barbara Sasova, koja trenutno u bolnici u Kyjovu, gradiću na istoku Češke, pomaže medicinskim sestrama, piše CNN.

Sasova inače pohađa srednju medicinsku školu, no s obzirom na to da diljem zemlje više nema nastave kako bi se suzbilo širenje pandemije, ona sada sudjeluje u radu bolnice gdje je njena pomoć itekako potrebna. Neki od njezinih kolega imaju samo 16 godina; ne mogu glasati ili čak voziti, ali ipak pomažu u bolnici.

"Mislim da je to naša dužnost jer smo budućnost zdravstvenih radnika", rekla je Sasova.

"Zdravstveni sustav u Češkoj se već urušio"

"Zdravstveni sustav u Češkoj se već urušio jer bolnice, s nekoliko iznimaka, nisu u mogućnosti pružiti dugotrajnu skrb za pacijente koji nisu zaraženi covidom-19", rekao je Jiri Vyhnal, voditelj odjela za hitne slučajeve u Kyjovu.

U češkom gradu Zlinu zatvoreno je sedam bolničkih odjela kako bi se napravilo mjesta za pacijente s covidom-19.

"Nemamo dovoljno medicinskih sestara, liječnika i tehničara", kazao je liječnik Tomaš Gabrhelík. Oko 15% njegovih kolega zaraženo je koronavirusom. Gabrhelík kaže da će ih uskoro morati zamoliti da se vrate na posao čak i ako su još uvijek bolesni.

"Studenti i volonteri su od pomoći, ali liječnici su nezamjenjivi. Vlasti ne mogu puno učiniti jer svaka regija ima isti problem. Ako se stvari ne promijene, morat ćemo uskoro odbijati nove pacijente“, dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.