U dijelovima zemlje palo i do 40 cm snijega. Stiže ga još, evo kada

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

TIJEKOM noći i prijepodneva snijeg je padao u Gorskom kotaru i Lici, a zabijelili su se i Platak te najviši vrhovi Učke i Ćićarije.

 

Na Zavižanu je jutros u sedam sati izmjereno 40 centimetara snijega, u Begovom Razdolju 33 centimetra, u Delnicama 27, u Pargu 21 centimetar. U Crnom Lugu je do sedam sati izmjereno 13 centimetara snijega, a u Ogulinu i Gospiću četiri centimetra.

Zbog obilnog snijega bilo je i problema u prometu. Oborine su se poslijepodne smirile.

 

Smirivanje, ali onda nova promjena

Sutra će u većini Hrvatske biti sunčanije nego danas, no u prvom dijelu dana u unutrašnjosti ponegdje maglovito. U utorak novo naoblačenje s kišom koja će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnija, praćena jakim i olujnim jugom i južnim vjetrom. Ponegdje je moguće i nevrijeme, a u gorju će opet biti i snijega.

U srijedu prestanak oborine, prema večeri i smanjenje naoblake, pa će od četvrtka biti stabilnije, ali uz hladnija jutra, posebice na kopnu, gdje će biti i magle. Dnevna temperatura zraka bez veće promjene", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc.

Sutra stabilnije

U ponedjeljak će jutro u istočnoj Hrvatskoj i biti oblačno, a poslijepodne kraća sunčana razdoblja, osobito u zapadnim krajevima te Podravini. Slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar popodne će okrenuti na južni i jugozapadni.

Povremeno umjerenog jugozapadnjaka bit će i u Međimurju, dok će drugdje u središnjoj Hrvatskoj vjetar biti uglavnom slab. U prvom dijelu dana pretežno oblačno, mjestimice uz maglu, zatim smanjenje naoblake.

Na zapadu zemlje barem djelomice sunčano. Ujutro prolazno više oblaka, osobito u gorju, gdje će mjestimice biti i magle, a navečer i u noći sa zapada novo naoblačenje te kiša. Podno Velebita ujutro će puhati umjerena do jaka bura, prema otvorenom moru sjevernog Jadrana sjeverozapadnjak, koji će okretati na jugozapadnjak, a navečer na jugo.

Juga će biti i u Dalmaciji. No u početku će uz obalu mjestimice puhati umjerena bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutro djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a uglavnom u južnijim predjelima još mjestimice može pasti malo kiše, osobito u unutrašnjosti. Zatim sunčanije.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, lokalno ujutro uz mogućnost za malo kiše ili pokoji pljusak. Vjetar slab do umjeren, veći dio dana sjeverozapadni, prema otvorenom moru u početku i jak pa će more biti umjereno valovito, gdjegod i valovito.

Od utorka nova promjena

U unutrašnjosti utorak oblačan i kišovit, osobito u gorju gdje će uz pad temperature u noći na srijedu kiša prelaziti u susnježicu i snijeg. Puhat će umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Sredinom radnog dijela tjedna zapuhat će sjeverni vjetar te slabjeti, a i kiša će postupno prestajati. Četvrtak sunčaniji, ali ujutro u mnogim krajevima maglovit.

I na Jadranu dulja sunčana razdoblja u četvrtak, no do srijede će prevladavati oblačno vrijeme te kiša. Više kiše, nerijetko obilnije te praćene grmljavinom u utorak, koji će pritom biti i vrlo vjetrovit uz mjestimice olujno jugo i južni vjetar.