U glavnom gradu Australije proglašeno izvanredno stanje zbog požara

Foto: EPA

VLASTI u Australiji proglasile su izvanredno stanje u glavnom gradu Canberri nakon što su se veliki požari proširili na tom području, javlja BBC. 

U okolici Canberre do sada uništeno više od 18.500 hektara

Najveći požar koji bukti južno od Canberre do sada je uništio više od 18.500 hektara. Stanovništvo u predgrađu Canberre upozoreno je da budu u stanju pripravnosti zbog potencijalne evakuacije.

"Sutra će biti vrhunac vatrenog vala u Novom Južnom Walesu (NSW), a u nekim područjima se očekuje ekstremni vatreni udar“, izjavila je danas vatrogasna služba NSW-a u Facebook objavi.

Inače, ovo je najveća prijetnja od požara na tom području u posljednjih dvadesetak godina. Godine 2003. u požarima u predgrađu Canberre poginulo je četvero ljudi, 500 ih je ozlijeđeno, a uništeno je 470 domova. Tadašnje vremenske prilike slične su onima sada u Canberri. Zbog temperature koje se penju do 40 Celzijusovih stupnjeva, vlasti strahuju da će požare biti teško kontrolirati. 

Požari pokraj Canberre bukte već tjednima. A prošlog četvrtka zbog požara je bila zatvorena i zračna luka u Canberri.

"Vatra bi mogla postati vrlo nepredvidljiva. Može postati nezaustavljiva“, rekao je Andrew Barr, šef lokalne vlade ACT-a. „Kombinacija ekstremne vrućine i vjetra, kao i suhi krajolik, izložit će jug Canberre daljnjem riziku.“

Izvanredno stanje će trajati 72 sata, što će vlastima dati više vremena da narede evakuacije, zatvore ceste i stave zemljište pod kontrolu.

Vlasti upozorile ljude da ne idu fotografirati požare

Ranije ovog tjedna na društvenim mrežama masovno su se širile fotografije požara na kojima se vidi crveno nebo iznad opožarenih područja. Vlasti su stoga upozorile ljude da ne prakticiraju takozvani “turizam katastrofa”, i to nakon izvještaja da su neki ljudi išli u pravcu požara kako bi snimili fotografije.

U požarima u Australiji do sada uništeno više od 11 milijuna hektara zemlje

Podsjetimo, u požarima koji od rujna bukte u Australiji do sada je umrlo najmanje 33 troje ljudi, a uništeno je tisuće domova. Više od 11 milijuna hektara zemlje je spaljeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.