U Hrvatskoj potvrđena četiri nova slučaja svinjske gripe

U HRVATSKOJ su se pojavila još četiri nova slučaja svinjske gripe, potvrdio je Nacionalni laboratorij za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Broj oboljelih od svinjske gripe u Hrvatskoj tako se popeo na 14, a gotovo svi se zarazili prilikom putovanja u inozemstvo.

Sva četiri nova pacijenta su mlađe životne dobi i žive na području Zagreba, te su oboljeli od blažeg oblika svinjske gripe pa se liječe na kućnoj njezi. Tri zaražene osobe doputovale su iz inozemstva, a jedna osoba, majka zaražene djevojke, svinjskom se gripom zarazila u Hrvatskoj i tako postala prva osoba koja nije virus donijela iz inozemstva. Osim u glavnom gradu Hrvatske, svinjska se gripa ranije pojavila i u Splitu, Karlovcu i Slavonskom Brodu.

Svjetska zdravstvena organizacija: Pripremite se, svinjska gripa je nezaustavljiva!

Svinjska gripa je nezaustavljiva stoga Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) daje zeleno svjetlo svim proizvođačima lijekova u svijetu da krenu u proizvodnju cjepiva, najavili su dužnosnici te organizacije. 

Zemljama savjetuju da bi cjepivo prvi trebali dobiti djelatnici u zdravstvu kako bi taj sustav ostao u punom pogonu. Svaka zemlja morat će osigurati cjepivo za svakog građanina, a sama će odlučiti tko će nakon liječnika, medicinskih sestara i tehničara biti sljedeći na listi prioriteta. 

Stručnjaci SZO-a dosad su utvrdili neke specifičnosti svinjske gripe u odnosu na onu "običnu" - napada mlade ljude, pretile te naizgled zdrave odrasle osobe. 

Zalihe cjepiva neće biti dostatne za sve

Zalihe cjepiva protiv svinjske gripe neće biti dostatne za sve jer su globalni proizvodni kapaciteti jednostavno limitirani, rekla je danas u Ženevi čelnica Svjetske zdravstvene organizacije, Margaret Chan.

Najnoviji problem oko cjepiva ponovno je izbio na površinu zbog potrebe za obranom od novog A(H1N1) virusa, koji uzrokuje "novu svinjsku gripu".

Svinjska gripa "daleki rođak" španjolske gripe

Isto tako, povukli su paralelu i s gripom iz 1918. godine (tzv. španjolska gripa) koja je pokosila između pedeset i sto milijuna ljudi, objašnjavajući da je današnji tip virusa H1N1, "daleki rođak" gripe iz 1918.

Studija objavljena u ponedjeljak u magazinu Nature kaže da osobe rođene prije 1920. nose antitijela, što donekle objašnjava zašto je udio oboljelih od svinjske gripe u starijoj populaciji mali.

Zanimljiv je i podatak koji su objavili američki istraživači po kojemu je devet od deset oboljelih osoba, a koji su završili u kritičnom stanju, bili - pretili.  Inače, cjepivo protiv svinjske gripe SZO je najavila za rujan ili listopad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.