U Hrvatskoj se osniva Hrvatska pravoslavna crkva?

U ZADRU je danas najavljeno osnivanje udruge Hrvatska pravoslavna zajednica koja bi u roku od godinu dana obnovila Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Crnogorski iguman Jelisej je naglasio da je nespojivo s hrvatskim suverenitetom da ingerenciju nad pravoslavcima u Hrvatskoj ima neka druga država, što je bio jedan od glavnih poticaja za inicijativu za osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve. Ivo Matanović, tajnik Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice, rekao je da inicijativa o osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve nije najbolje prošla u SPS-u, a podršku nisu dobili ni od predsjednika Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, prenosi Deutsche Welle.

Matanović je naglasio da su pravoslavne crkve u Hrvatskoj prazne, a da Pupovac po duhovnu hranu ide u Beograd. Osnivanjem Hrvatske pravoslavne crkve to bi se promijenilo, tvrdi Matanović.

Hrvatska pravoslavna zajednica već ima registriranih 430 članova, a za osnivanje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova. Ipak, s obzirom na to da je Hrvatska pravoslavna crkva već postojala te da se zapravo radi samo o obnavljanju, organizatori vjeruju da će do obnove doći u godinu dana.

Organizatori su najavili da obnovljena Crkva "neće pristati na manipulacije pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj te da će priznati i Moskvu i Vatikan". Nada je organizatora da će Hrvatska pravoslavna crkva biti proglašena primarnom i glavnom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.