U Hrvatskoj uhićen zapovjednik zloglasnog srpskog logora Manjača

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

PRIJE obilježavanja sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu koje je organiziralo Udruženje Jadovno 1941. iz Banje Luke, uhićen je bivši zapovjednik srpskog koncentracijskog logora Manjača kojeg se sumnjiči za ratni zločin. 

Riječ je o Dani Lukaiću, javlja HRT.

Prebačen u Zagreb

"Policijski službenici PU zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima PU ličko-senjske i Ravnateljstva policije su danas, 30. lipnja, u 10.25 sati, u Ličkom Petrovu Selu, uhitili 67-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, nekadašnjeg oficira u organima sigurnosti iz V. armijske oblasti s tadašnjim sjedištem u Zagrebu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 122. OKZ RH", priopćila je policija. 

67-godišnjeg bivšeg zapovjednika Manjače policajci su prebacili u Zagreb.

"Osumnjičeni je priveden u prostorije PU zagrebačke gdje su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je osumnjičeni tijekom rujna 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banje Luke, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja, u čemu je povremeno i sam sudjelovao kršeći pravila međunarodnog prava, uslijed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede", objavila je policija.

Poručili su da će, nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovini biti u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku te da će Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu biti podnesena odgovarajuća kaznena prijava. 

Današnja komemoracija tisućama žrtava u kompleksu logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag zbog uhićenja Lukaića kasnilo je gotovo dva sata. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.