Spiegel: U iračkom zatvoru četiri Njemice koje su se pridružile IS-u, jedna ima 16 godina

Foto: Twitter/Tag24

ČETIRI Njemice, među kojima i šesnaestogodišnja djevojka, koje su se u posljednjih nekoliko godina pridružile borcima Islamske države, nalaze se u iračkom zatvoru gdje im je pružena konzularna pomoć, piše časopis Spiegel.

Konzularno osoblje u četvrtak je posjetilo četiri žene u zatvoru u zračnoj luci u Bagdadu te izvijestilo da su one dobro s obzirom na okolnosti. U Iraku bi ih zbog pripadnosti militantnoj grupi mogla čekati smrtna presuda, prenosi časopis.

Piše i da su iračke vlasti Njemačkoj na početku tjedna dale popis s imenima žena. Objavljeno je da je jedna od njih šesnaestogodišnja Linda W. iz maloga grada Pulsnitza blizu Dresdena.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova nije željelo komentirati napise iz Spiegela.

Njemačko tužiteljstvo u utorak je izvijestilo da se provjeravaju informacije po kojima je među ženama uhićenim u Mosulu i šesnaestogodišnjakinja koja je pod istragom zbog pružanja potpore IS-u.

Spiegel piše i da je jedna od uhićenih Njemica marokanskog porijekla, a druga je navodno iz Čečenije no posjeduje njemačku putovnicu.

Njemačka obavještajna agencija BfV procjenjuje da je u posljednjih nekoliko godina Njemačku napustilo oko 930 osoba koje su se pridružile IS-u u Iraku ili u Siriji, a među njima je oko 20 posto žena.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.