U Italiji brutalno rastu stanarine. Pogledajte cijene u Milanu

Ilustracija: Shutterstock

STANARINE u Italiji naglo rastu, upozorila je središnja banka, svrnuvši pozornost na stambenu krizu koju su raspirili manjak stambenog prostora, niske plaće i rašireni kratkoročni najam stanova za odmor.

"(Rezultati istraživanja) pokazuju da cijene najma naglo rastu i da će rasti i u budućnosti", objavila je središnja banka u utorak u izvješću o tržištu nekretnina u prvom tromjesečju 2023., koje obuhvaća i anketu među približno 1500 agenata za nekretnine.

Istraživanje banke, provedeno u razdoblju od početka siječnja do početka veljače, pokazalo je najveći jaz između agenata koji očekuju rast cijena najma i onih koji očekuju njihov pad otkad se vodi evidencija, što upućuje na zaključak da će se rast cijena vjerojatno nastaviti.

Odvojeni podaci nekretninskog portala Idealista pokazali su da su u travnju najamnine širom Italije skočile za 10.1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dosegnuvši rekordnih 12.5 eura po četvornom metru.

U Milanu cijena 22 eura po kvadratu

U Milanu, jednom od najskupljih talijanskih gradova, prosječna je cijena čak 22 eura po četvornom metru.

Stambena kriza posebno teško pogađa studente i građane s niskim primanjima.

Uzaludna potraga za prihvatljivim smještajem potaknula je studenticu Ilariju Lameru da ispred sveučilišta nekoliko noći provede u šatoru u znak prosvjeda, koji se međuvremenu proširio i na druge sveučilišne gradove, poput Bologne, Rima i Napulja.

Govoreći za Reuters, Lamera je pozvala regionalnu vladu da "izgradi nove studentske domove ili osigura poticaje vlasnicima stanova kako bi ih potaknula da stanove iznajmljuju studentima, a ne (gostima) putem platformi kao što je Airbnb".

Vlada je za početak najavila dodatnih 660 milijuna eura za studentski smještaj, a ministrica turizma Daniela Santanche priprema nacrt zakona koji bi trebao regulirati kratkoročni najam, navodi Reuters.