U Kaliforniji invazija divovskih lignji



DIVOVSKE lignje, teške i do 30 kilograma, uplivale su u vode oko Newport Beacha u Kaliforniji, a sportski ribolovci ih love u stotinama. Lignje su primijećene još prošli tjedan, a ribolovci su odmah počeli organizirati noćne izlete za lov velikih stvorenja.

Robert Woodbury iz lokalne ribolovne organizacije, rekao je za LA Times kako ima dva tipa ribolovaca, onih željnih relativno skupe delikatese i sportskih ribolovaca koji se žele okušati u lovu na velika stvorenja.

"Većina riba koje ovdje uhvatimo su fine za jelo, ali ne pružaju veliki otpor", rekao je on, a dodao i kako je situacija kod lignji drukčija, jer "pokušavaju puzati i sipati crnilo po svima".

Uhvaćeno oko 400 divovskih lignji

Od petka naovamo uhvaćeno je oko 400 divovskih lignji, teških između 10 i 15 kilograma, iako je nekoliko ribolovaca uhvatilo primjerke teške i do 30 kilograma.

Humboldtova lignja, poznata i kao divovska lignja, se brani štrcanjem crnila. Lignje te vrste nedavno su primijećena blizu San Diega, u Oregonu i Washingtonu, te na zapadnoj obali SAD-a.

Pojava divovskih lignji nije neobična u Sjevernoj i Središnjoj Americi. U rujnu prošle godine u Meksičkom zaljevu je uhićena rekordna divovska lignja, teška 46 kilograma i duga gotovo pola metra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.