UHLJEBISTAN

U splitsko kazalište uhljebljen Kerumov dirigent. Ova je žena iz revolta dala ostavku

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

RAVNATELJICA Drame HNK Split, književnica Marina Vujčić, podnijela je ostavku nakon što je u javnost izašao aneks ugovora kojim se uhljebljuje njen kolega, ravnatelj Opere Jure Bučević. Nadimak mu je - Kerumov dirigent. 

Dobio ga je zato što je bio gradski vijećnik stranke HGS Željka Keruma, nakon čijeg traženja je Bučević i postavljen za šefa Opere. Mediji su se trudili pronaći poveznice između propalog poduzetnika čije su tvrtke dužne milijune i mladog dirigenta. Pisalo se da je Bučevićev punac sudac Trgovačkog suda.

Kerumov dirigent u vrijeme vladavine s HDZ-om, ali sad se saznalo za aneks kojim trajno ostaje

U vrijeme kad je Bučević određen za šefa Opere, Kerumov HGS bio je u koaliciji s HDZ-om. Tadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) i intendant HNK Split Srećko Šestan (isto HDZ) potpisali su 2020. godine s Bučevićem nesvakidašnji aneks ugovora u kojem jasno piše da su po isteku intendantova mandata dužni zaposliti Bučevića kao dirigenta. 

Dokument je objavio portal Teatar.hr, koji je napisao kako se radi o presedanu. Navode da je aneks ugovora protuzakonit i u suprotnosti sa Zakonom o kazalištima, Zakonom o radu i Statutom HNK u Splitu, zbog čega bi se njime trebali pozabaviti USKOK i DORH. 

Bivši splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara za Slobodnu Dalmaciju kratko je komentirao kako ne misli da je ovaj aneks sporan.

Ako ugovor nije sastavio Grad, a ni HNK, odakle je onda došao?

Dodao je da je potpisivao brojne ugovore koji su mu dolazili iz gradskih tvrtki. Ali iz Pravne službe HNK Split za medije su rekli da oni nisu sastavljali ovaj aneks ugovora pa tako sad ostaje nepoznanica. Naime, ako ga nije sastavljao Grad Split, a ni HNK Split, tko jest? 

Jure Bučević za medije je rekao tek da ne želi ništa reći, posebno ne bez odvjetnika. Intendant Srećko Šestan nudio je razna objašnjenja. Za Slobodnu Dalmaciju je rekao: "Zakon omogućava intendantu da djelatnika zaposli temeljem poziva i aneks je sastavljen u tom smislu. Što se tiče audicije, maestro Bučević je od nje mogao biti oslobođen kao dugogodišnji dokazani suradnik, a kasnije i zaposlenik kazališta."

Ministarstvo se upoznaje s problematikom, a intendant bi trebao uskoro otići 

Vodeći se ovom logikom, zbilja postoji odredba koja kaže da se dugogodišnje zaposlenike u iznimnom slučaju na zahtjev intendanta može osloboditi audicije, ali problem je u tome što u aneksu ugovora piše da se Bučević vraća na mjesto dirigenta, a on je u HNK većinu vremena radio kao violinist, a ne kao dirigent. Aneks Bučeviću omogućava izbjegavanje audicije.

z Ministarstva kulture kažu da su upoznati s problematikom i da još prikupljaju sve informacije.

Marina Vujčić podnijela je ostavku: Neke stvari nisu u skladu s mojim moralnim načelima

Ono što se može pretpostaviti jest da će intendant Srećko Šestan uskoro napustiti kazališnu kuću. Neće to biti zbog ovog aneksa. Kazališno vijeće odbilo je Šestanovo programsko i financijsko izvješće za 2021. godinu, a to je dovoljno za razrješenje. Iduća sjednica Gradskog vijeća održat će se 26. travnja i na njoj bi moglo biti riječi o Šestanovoj smijeni.

Zasad je jedina osoba koja je podnijela nekakvu žrtvu u cijeloj aferi ista ona koja je na nju ukazala - dojučerašnja ravnateljica Drame, Marina Vujčić. Kratko se obratila na Facebook profilu.

"Zahvalna sam na ovom iskustvu i na ukazanom povjerenju, ali neke stvari koje ovaj posao uključuje mimo kazališne umjetnosti nadilaze moj kapacitet za kompromise i nisu u skladu s idealizmom s kojim sam ušla u ovaj profesionalni izazov, kao ni s mojim moralnim načelima. To je sve što ću reći na ovu temu", napisala je.

Vujčić je zaposlena na natječaju, obnašala je funkciju godinu i pol

Marina Vujčić je nagrađivana književnica. Nije osoba bliska politici, pogotovo ne HDZ-u, pa je njen izbor za ravnateljicu Drame bilo pravo iznenađenje.

Imenovao ju je intendant Srećko Šestan, HDZ-ovac, isti čovjek koji je potpisao sporni aneks Kerumovu dirigentu. Šestan je raspisao natječaj za ravnateljicu rame, a Marina Vujčić se javila. Bilo je to u studenom 2020. godine. 

Marina Vujčić cijenjena je spisateljica i članica Hrvatskog društva pisaca. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost. 

Njeni romani i drame često su nagrađivani

Objavljivala je romane, dječju literaturu, a pisala je i scenarije. Posebno su zapaženi roman Tuđi život u izdanju Profila u kojem problematizira iluziju virtualnog svijeta, zatim A onda je Božo krenuo ispočetka, priča o čovjeku koji napušta život kakav poznaje i započinje novi. Taj je roman ušao u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost. Knjiga drama Umri ženski i knjiga Podmornica nagrađene su na natječaju za dramski tekst "Marin Držić" Ministarstva kulture.

Roman Susjed osvojio je nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman 2015. godine. Dvije godine kasnije, objavljen je i zapažen roman Pitanje anatomije.

2019. godine Susjed je postavljen kao monodrama u Teatru Exit, da bi godinu dana kasnije dramu Umri ženski postavilo Satiričko kazalište Kerempuh. Prošle godine objavila je i knjigu dnevničkih zapisa Stolareva kći.