U KBC-u Split novi linearni akceleratori. "Onkološki pacijenti će se brže liječiti"

Foto: KBC Split

U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split gotovo je završena instalacija dva nova, od ukupno četiri, linearna akceleratora zadnje generacije koji će uvelike doprinijeti bržem i preciznijem radioterapijskom liječenju osoba oboljelih od raka. 

Četiri nova linearna akceleratora vrijede gotovo deset milijuna eura, koje je osiguralo Ministarstvo zdravstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

U rujnu se očekuje početak kliničkog rada na prva dva nova akceleratora

Za potrebe smještanja novih uređaja pristupilo se rekonstrukciji Klinike za onkologiju i radioterapiju pri čemu je izgrađen novi prostor s bunkerima za linearne akceleratore te radni prostori za osoblje i pacijente. 

Prostor bunkera je završen, a u tijeku su završni radovi na unapređenju električne mreže potrebne za optimalan rad linearnih akceleratora poslije čega slijedi kalibriranje uređaja, priopćila je bolnica, navodeći da je vrijednost građevinskih radova veća od 1,9 milijuna eura.

"U rujnu se očekuje početak kliničkog rada na prva dva nova akceleratora", kazali su u bolnici.

Morat će se ukloniti dva stara uređaja

KBC Split će potom pristupiti uklanjanju dva stara uređaja, obnovi prostora u kojima se trenutno nalaze, te instalaciji preostala dva nova uređaja. U obnovljene već postojeće bunkere uz linearne akceleratore instalirati će se i novi CT simulator i uređaj za brahiterapiju. 

Na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split već postoje dva linearna akceleratora koji su u funkciji od 2009. a dnevno se na njima obradi do 120 pacijenata.

Pravovremena i najkompleksnija radioterapijska skrb za onkološke bolesnike

Paralelno s montažom uređaja provodi se edukacija medicinskog osoblja za rad na novim uređajima te isporuka i ugradnja novog informatičkog sustava za planiranje radioterapije koji će se integrirati na postojeći informatički sustav Klinike za onkologiju.

Uskoro se očekuje i isporuka moderne dozimetrijske i fiksacijske opreme nužne za početak kalibriranja linearnih akceleratora, procesa mjerenja, te osiguranje kvalitete cijelog radioterapijskog procesa. 

"Tim iskorakom splitska bolnica, koja je jedna je od najopterećenijih radioterapijskih ustanova u Hrvatskoj, približit će se europskom prosjeku broja linearnih akceleratora na broj pacijenata. Još važnije, osigurati će se pravodobna i najkompleksnija radioterapijska skrb za sve naše onkološke bolesnike", zaključuju u KBC Split.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.