U KBC-u Split preminula trudnica s mrtvim djetetom

MAJKA dvoje djece preminula je 6. listopada na klinici za radiologiju i porodništvo KBC-a Split što je prvi smrtni slučaj na Klinici u zadnjih pet godina, javlja Slobodna Dalmacija.

Trudnica s jednog srednjodalmatinskog otoka nosila je zdravo žensko dijete, ali je tijekom trudnoće oboljela od trudničkog dijabetesa, visokog tlaka, zadobila je zadebljanje lijeve stijenke srca i sužene koronarne arterije. Zbog bolesti svoga supruga, nije se dovoljno rano prijavila u bolnicu kako bi čuvala trudnoću.

Ginekolog joj tri puta davao uputnicu za bolnicu

Ginekolog, dr. Branko Jašić koji je pratio trudnoću 43-godišnje žene kaže kako je 19. rujna dijete bilo sasvim u redu i tada joj je po treći put dao uputnicu za bolnicu zbog dijabetesa i povećanog tlaka.

"Gotovo sam je molio da ode u bolnicu, što je bilo u njezinu interesu, ali i u interesu bebe. Kako joj je suprug bio bolestan, nije htjela ići zbog svoje drugo dvoje djece. Prigodom pregleda izmjerio sam joj visoki tlak, 170/115. Obećala mi je da će u bolnicu otići sutra no, nažalost, došla je prekasno", rekao je dr. Branko Jašić.

Dijete je kod prijema već bilo mrtvo

Trudnica se prijavila u bolnicu samo nekoliko dana pred termin poroda i tom prilikom izmjeren joj je tlak 200/120 zbog čega je odmah upućena u rađaonu. Rekla je kako joj se čini da se dijete pomiče, no pregledom se utvrdilo da je ono već mrtvo.

"Hitno se prišlo porodu kako se ne bi dogodio poremećaj zgrušavanja krvi. Tijekom čitavog poroda pacijentica je govorila da je dobro. Dežurna ginekološka služba stabilizirala joj je tlak, napravila laboratorijsku obradu i nedugo nakon dolaska u rađaonicu inducirala joj je porod ", rekao je predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo prof. Ivica Tadin.

Preminula nakon trosatne operacije

Nakon poroda pacijentica se žalila da joj je loše, a prilikom pregleda maternice uočena je ruptura. Otvoren je trbuh kako bi se riješila ruptura, no pacijentica je počela nezaustavljivo krvariti. Pozvan je tim od četiri ginekologa, dva kirurga, tri anesteziologa i dva specijalizanta ginekologa. Dali su joj osam litara krvi, no ništa nije pomoglo. Nakon trosatne operacije, pacijentica je preminula.

"Da je pacijentica došla kada je zadnji put bila upućena, vrlo vjerojatno se ovo sve ne bi dogodilo", rekao je prof. Tadin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.