KORONAVIRUS U SVIJETU

U Kini 206 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Ilustracija: EPA

KINA je izvijestila o više od 200 novozaraženih koronavirusom, dok novi val zaraze prijeti poništiti uspjeh zemlje u suzbijanju virusa godinu nakon početka karantene u prvotnom centru izbijanja Wuhanu.

Ukupno je 206 novih slučajeva - 99 od 107 novih simptomatskih slučajeva prijavljenih u subotu lokalno je preneseno, a ostali su uvezeni iz inozemstva. Ostalih 99 novih slučajeva je asimptomatsko.

U sjeveroistočnim pokrajinama Heilongjiangu i Jilinu, najnovijim žarištima virusa, 69 je novih klinički dijagnosticiranih slučajeva. 

U pokrajini Hebeiju prijavljeno je 15 novih slučajeva, a u glavnom gradu te pokrajine Shijiazhuangu epidemija koja je izbila početkom siječnja još uvijek nije suzbijena unatoč masovnom testiranju i zatvaranju.

Peking i Šangaj također su izvijestili da imaju po tri slučaja zaraze.

Vlasti pozivaju građane da ne putuju

Novi porast broja zaraženih covidom-19 na sjeveru zemlje zabilježen je kad Kina obilježava godinu dana od početka 76-dnevnog zatvaranja Wuhana, gdje se virus prvi put pojavio u prosincu 2019. godine.

Vlasti sada pozivaju ljude da ne putuju uoči Lunarne nove godine sredinom veljače, jednog od najvažnijih blagdana u godini i doba obiteljskog okupljanja kada se milijuni stanovnika vraćaju u rodne gradove da blagdane provedu s bližnjima.

Zbog toga što nije bila sklona nametnuti ograničenja putovanja prije početka godišnjih masovnih migracija Kinu se optužuje da je omogućila širenje virusa u zemlji i inozemstvu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.