U Kini cenzuriran Obamin govor u kojem je osudio cenzuru

KINEZI nisu mogli čuti riječi američkog predsjednika Baracka Obame u kojima je napao njihovu državu zbog cenzuriranja interneta, jer je njegov govor cenzuriran na internetu, a objavila ga je samo jedna lokalna televizijska postaja.

U Kini je uveden jedan od najžešćih sustava kontrole informacija na internetu koji u toj državi koristi čak 250 milijuna korisnika. Obama je jučer u šangajskoj gradskoj vijećnici rekao da je veliki protivnik cenzure. "Mogu vam reći da je slobodan internet u SAD-u izvor snage te ga treba poticati", kazao je američki predsjednik te dodao kako kritika ponekad i njega živcira, no da je zbog nje postao bolji vođa, pišu svjetski mediji. 

Cijeli govor skinut 27 minuta nakon objave

Taj govor je na kineskom portalu Netease skinut već nakon 27 minuta. Cijeli transkript Obaminih riječi je kasnije objavljen na internetskim stranicama kineske državne informativne agencije Xinhua, no kako bi se došlo do zanimljivog dijela teksta trebalo je klinknuti čak na četiri mjesta.

Jedino je lokalna šangajska televizija cijeli događaj prenosila uživo. Taj prijenos preuzele su i dva popularna internetska portala te službena stranica Bijele kuće koja u Kini nije blokirana. Za kineske korisnike interneta bilo je mnogo poteškoća u praćenju prijenosa uživo. Iako Kina ima najrazvijeniji sustav kontrole informacija na Internetu te su blogovi regulirani na mnoge načine, još uvijek je mnogo slobodniji od tiska i televizije koji su Kinezima najčešći oblik dobivanja informacija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.