U Kini novi skandal s mlijekom zagađenim melaminom

U TRGOVINAMA širom Kine otkrivene su nove količine mlijeka za dojenčad zagađenog melaminom, nešto više od godinu dana nakon što su isti takvi proizvodi teško oštetili zdravlje stotina tisuća novorođenčadi u toj zemlji, prenosi BBC.

Nakon što je melamin otkriven u proizvodima triju različitih tvornica dječje hrane, ti su proizvodi skinuti s polica trgovina.

Istraga skandala koji je izbio krajem 2008. godine, pokazala je da je melamin namjerno dodavan mlijeku u prahu kako bi mu se povećala koncentracija proteina.

Zagađeno je mlijeko izazvalo smrt šest beba, a 300.000 teško se razboljelo. Melamin u dječjem organizmu, upozorili su liječnici, može izazvati teško oštećenje i otkazivanje bubrega ili bubrežni kamenac.

Wang Dingmian, koji je bio uključen u prijašnju istragu, kineskim je medijima izjavio kako je moguće da su najnovije količine zagađenog mlijeka, koje su se ovih dana pojavile u kineskim trgovinama, zapravo ostaci proizvoda koji su povučeni prije više od godinu dana, a još cirkuliraju tržištem.

Dingmian je upozorio kako očito kod nekih veletrgovaca još postoje određene količine toga mlijeka u prahu, koje nitko ne kontrolira, te da je vladina kontrola proizvoda namijenjenih djeci vrlo slaba, zbog čega se i događaju ovakvi propusti.

Kineske su vlasti zbog namjernog zagađenja dječjeg mlijeka melaminom 2008. godine osudile 21 osobu, većinom proizvođače, veletrgovce i odgovorne osobe tvornice Sanlu, koja je proizvela mlijeko u prahu.

U studenome prošle godine dvije su osobe pogubljene zbog proizvodnje i prodaje više stotina tona zagađenog mlijeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.