U krvavim sukobima pripadnika armije i pobunjenika u Kongu 49 poginulih



PRIPADNICI vojske Demokratske Republike Kongo ubili su 49 civila u napadu na aerodrom u gradu Mbandaka, koji su do sukoba držale pobunjeničke snage, a među poginulima su i dva pripadnika UN-ovih mirovnih snaga, prenosi britanski BBC.

Prema informacijama koje su potvrdili neimenovani predstavnici organizacije za zaštitu ljudskih prava Asadho, sukob se dogodio početkom travnja, a prije sukoba vojska je uhitila i hladnokrvno likvidirala devet osoba pod optužbom da su sudjelovali u pobuni protiv kongoanskih vlasti. Sukob kod aerodroma dio je mnogo širih sukoba vojske i pobunjenih snaga oko prava na ribolov.

BBC podsjeća da pripadnike kongoanske vojske prati reputacija brutalnih vojnika sklonih oružanim pljačkama, maltretiranju i silovanju civilnog stanovništva, a njihovim su se snagama proteklih godina na temelju nekoliko potpisanih sporazuma pridružili i donedavni pobunjenici.

UN u Kongu provodi najveću mirovnu operaciju u nastojanju da pomiri međusobno zavađene naoružane skupine sklone nasilju ii sukobima. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Asadho optužila je mirovne snage UN-a da su pomogle vojsci u zauzimanju aerodroma kod Mbandaka, te da nisu učini ništa kako bi zaštitili jednog brodovlasnika kojeg su pobunjenici ubili ranije ovog mjeseca.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.