U Mariupolju prijavljen rast radijacije. "15 puta je veća od sigurne razine"

Foto: EPA

Razina radijacije u južnoukrajinskom gradu Mariupolju, koji je pod kontrolom Rusije, 15 je puta veća od one koja se smatra sigurnom, rekao je ukrajinski dužnosnik.

Radijaciju u području oko plaže Pishchanyi, u blizini gradske luke, ruski su mediji pripisali jakoj oluji koja je zahvatila regiju Crnog mora i otkrila pijesak s torijem. Međutim, Petro Andrijuščenko, savjetnik prognanog ukrajinskog dužnosnika, rekao je u objavi na Telegramu da to nije razlog.

Pripisao je navodni porast radijacije ruskom "bombardiranju i raketnim napadima na grad". "Pravi razlog za visoku razinu i izloženost pijeska nije oluja, već ruska okupacija", rekao je. 

Ruski Telegram kanal u ponedjeljak je izvijestio da bi stanovnici Mariupolja mogli biti izloženi "potencijalno opasnim razinama radijacije" nakon oluje koja je posljednjih dana poharala Crno more. More je ispralo većinu uobičajenog pijeska na gradskoj plaži i ogolilo crni sloj torija, navodi Telegram kanal "Mash in Donbas". Vjeruje se da je taj list povezan s ruskim sigurnosnim službama.

Ukrajinsko gradsko vijeće Mariupolja priopćilo je da se radijacija na plaži povećala četiri puta dodavši da je pijesak koji je "prekrivao sloj torija isprala voda". "Torijev pijesak prirodni je dio azovske obale", priopćilo je vijeće. 

Koliko je opasan torij?

Nije poznato kakvi bi mogli biti mogući zdravstveni ili ekološki učinci takvog događaja. Svjetska nuklearna udruga sa sjedištem u Londonu opisuje torij kao "prirodni, blago radioaktivni metal", koji se u malim količinama nalazi u većini stijena i tla. "Torij je vrlo netopljiv, zbog čega ga ima u izobilju u pijesku, ali ne i u morskoj vodi", navodi organizacija.

Mariupolj je bio prvi veliki grad koji je pao u ruke ruskih snaga u prvim mjesecima rata. Lučki grad u jugoistočnoj Ukrajini brzo su opkolile ruske snage prije nego što su ga zauzele u svibnju 2022.

Ukrajinski vojnici koji su pružali otpor proveli su mjesece opkoljeni u gradskoj željezari Azovstal. Grad se smatrao simbolom žestokog ukrajinskog otpora.

"Kad bi netko u ovom trenutku izmjerio razinu radijacije u Azovstalu i analizirao sastav tla i prašine koju vjetar nosi po gradu i kiša u more, slika bi postala doista apokaliptična", rekao je Andrijuščenko.