U Mostaru će se sada moći studirati i online

Na fotografiji: Zoran Milanović održao predavanje studentima na Sveučilištu u Mostaru Ilustracija: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Vodstvo Sveučilišta u Mostaru odlučilo je uvesti online studiranje kao prva visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini kako bi odgovorilo na zahtjeve velikoga broja studenata i išlo u korak s obrazovnim trendovima.

Na sjednici Senata jednoglasno je dana potpora uvođenju online studiranja, što, kako je ocijenjeno, predstavlja značajan korak Sveučilišta u prilagođavanju modernim obrazovnim trendovima i potrebama studenata. 

"Ovaj model omogućit će pristup visoko kvalitetnomu obrazovanju većem broju studenata, uključujući one koji zbog zemljopisnih ili drugih ograničenja ne mogu pohađati redovne nastavne programe", priopćili su iz Sveučilišta u Mostaru (SUM). 

Po istome izvoru online studiranje će omogućiti fleksibilnost i personalizaciju učenja, što je ključno za studente koji žele uskladiti svoje obrazovanje s ostalim obvezama. 

Svaki četvrti student nije iz BiH

Prema službenim podacima, u jedinoj javnoj visokoškolskoj ustanovi u kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku svaki četvrti student dolazi izvan BiH, a najviše ih je iz Hrvatske. 

Online obrazovanje na SUM-u prvi je put primijenjeno zbog restrikcija uvedenih nakon epidemije koronavirusa, kada je ova visokoškolska ustanova razvila svoj sustav održavanja nastave na daljinu. 

Senat je u četvrtak donio i odluku o osnivanju Centra za istraživanje i razvoj vrhunskog sporta na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Funkcioniranje te institucije poduprijet će Hrvatski olimpijski odbor (HOO). Radi se o jednome od ukupno pet centara i prvom takvom izvan Republike Hrvatske, koji će uz potporu HOO-a poticati razvoj vrhunskog sporta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.