U Mosulu ubijena iračka predsjednička kandidatkinja

IRAČKA političarka Suha Abdulla Jarallah, najavljena kao kandidatkinja na predsjedničkim izborima koji će se u toj zemlji održati u ožujku, ubijena je danas u terorističkom napadu u Mosulu, javljaju svjetski mediji.

Suha Abdulla Jarallah bila je kandidat stranke Irakia, na čijem je čelu prozapadno orijentirani bivši irački premijer Iyad Allawi, nekadašnji saveznik SAD-a.

Prema izjavi lokalne policije, Suha Abdulla Jarallah ubijena je u trenutku kada je izlazila iz kuće svojih rođaka u rezidencijalnoj četvrti Mosula, koji se nalazi oko 350 kilometara sjeverno od Bagdada.

Maskirani napadač u nju je ispalio više hitaca iz vatrenog oružja, nakon čega je pobjegao u automobilu u kojem su bile još dvije osobe, objavila je policija u Mosulu, dodajući kako još ne može sa sigurnošću potvrditi da je ovo ubojstvo politički motivirano.

Suha Abdulla Jarallah ubijena je svega nekoliko dana prije službenog početka predizborne kampanje za predsjedničke izbore, druge po redu nakon svrgavanja diktatorskog režima Saddama Husseina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.