Nizozemski novinar ubijen zbog svjedočenja protiv kriminalaca, počelo suđenje

Foto: EPA

Danas je u Den Haagu započelo suđenje devetorici osumnjičenika zbog ubojstva istraživačkog novinara Petera de Vriesa koje je šokiralo Nizozemsku.

De Vries, 64-godišnji novinar koji je istraživao kriminal, ubijen je u Amsterdamu u srpnju 2021. hicem u glavu, nedugo nakon što je napustio televizijski studio u kojem je nastupao kao gost. 

Vlasti vjeruju da su njegovo ubojstvo naredile kriminalne bande zbog njegove uloge savjetnika ključnog svjedoka u suđenju marokansko-nizozemskom vođi kriminalne organizacije Ridouanu Taghiju, uhićenom 2019. u Dubaiju. 

Dvojica muškaraca, identificirana samo kao Nizozemac Delano G. i Kamil E. iz Poljske, uhićena su nedugo nakon ubojstva, a tužitelji za njih traže doživotni zatvor. Oni vjeruju kako je Delano pucao, a Kamil vozio automobil i vršio nadzor prije pucnjave.

Moć organiziranog kriminala

Uoči izricanja presude dvojici optuženih pojavile su se nove informacije koje su primorale vlasti da ponovno otvore slučaj. U proces su dodana sedmorica muškaraca osumnjičenih da su organizirali ubojstvo.

Na početku saslušanja u utorak svih devet osumnjičenika pozvalo se na pravo na šutnju, prenosi lokalna agencija ANP. Nova presuda očekuje se u lipnju. 

Slučaj je „bolno pokazao potencijalne posljedice za one koji se miješaju u moć organiziranog kriminala, uključujući za novinare”, rekla je Jasmijn de Zeeuw iz organizacije Free Press Unlimited. 

De Vries je ranije bio poznat u Nizozemskoj, a njegovo ubojstvo snažno je odjeknulo u nizozemskom društvu, s tisućama ljudi koji su mu odali počast kao „heroju”. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.