U Njemačkoj na dužnost stupila prva ministrica muslimanka



NOVA ministrica za socijalna pitanja njemačke pokrajine Donje Saske i formalno je danas stupila na dužnost, no vijest ne bi bila posebna da na tu funkciju nije izabrana Aygül Özkan, prva muslimanka na dužnosti ministrice u Njemačkoj.

Kako piše Deutsche Welle, i prije nego što je izabrana na novu dužnost, Özkan je uzburkala javnost u Njemačkoj svojim prijedlogom da se iz škola uklone križevi. Naime, ova 38-godišnja pravnica turskog podrijetla izazvala je salvu kritika čak i u redovima vlastite Kršćansko-demokratske unije kada je kazala kako se protivi isticanju križeva na zidovima u učionicama javnih škola. Na njezine je izjave negativno reagirala i kancelarka Angela Merkel.

Nova ministrica demantira da treba posužiti samo za privlačenje glasača migranata

Kada je premijer vlade pokrajine Donje Saske Christian Wulff prije nekoliko dana objavio odluku o imenovanju Özkan, vijest je u Njemačkoj izazvala pravu malu senzaciju. Iako u toj zemlji živi oko 16 milijuna ljudi inozemnog podrijetla, od čega oko četiri milijuna muslimana, do sada je njihovo sudjelovanje u političkom životu bilo uglavnom vrlo skromno.

Prošle godine su rezultati jedne ankete pokazali da bi čak 55 posto Nijemaca turskog podrijetla glasalo za socijaldemokrate, a samo deset posto za demokršćane, zato što su oni jasno opredijeljeni kršćanskoj vjeri.

Iako je njezino imenovanje u njemačkim medijima potaknulo zaključak kako Aygül Özkan zapravo treba poslužiti samo kao alibi za privlačenje većeg broja glasača migranata, nova ministrica to oštro demantira. "Da sam imala taj osjećaj, odbila bih to mjesto. Ponekad se s nekih važnih mjesta mora uputiti signal. Mislim da je odlično da taj signal stiže iz Donje Saske", rekla je. Özkan je svoju ministarsku prisegu u parlamentu Donje Saske završila riječima: "Tako mi Bog pomogao!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.