U Njemačkoj udvostručen broj osoba bez državljanstva

Ilustracija: Shutterstock

Broj osoba koje bez državljanstva borave u Njemačkoj udvostručio se nakon izbjegličkog vala 2015., priopćio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

"Krajem 2022. je u središnjem registru stranaca bilo zabilježeno 29.455 osoba bez državljanstva. To je dvostruko više nego prije migrantskog vala 2015. i 2016.", stoji u priopćenju Statističkog ureda.

Više od polovine ovih osoba je stiglo iz Sirije.

Stjecanje državljanstva u Njemačkoj

Kao razlozi se navode nedostaci osobnih dokumenata koji bi nedvosmisleno mogli potvrditi nečije državljanstvo. Za građane Sirije je te dokumente gotovo nemoguće steći naknadno jer nema suradnje vlasti u Siriji.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, nedostatak državljanstva se u nekim slučajevima temelji i na spolnoj diskriminaciji te u pojedinim zemljama žene svoje državljanstvo ne mogu prenijeti na dijete. Djeca rođena u Njemačkoj ne stječu automatski njemačko državljanstvo ako jedan od roditelja ne boravi barem osam godina u Njemačkoj i nije u posjedu neograničene boravišne dozvole.

Stranci u Njemačkoj mogu nakon osam godina legalnog boravka zatražiti njemačko državljanstvo, a osim neograničene boravišne dozvole, uvjeti su i dokaz o dovoljnim prihodima za sebe i obitelj te potvrda o nekažnjavanju.

Sirijske izbjeglice nakon osam godina mogu dobiti njemačko državljanstvo ako ispunjavaju uvjete

Njemačka, s izuzetkom državljana zemalja članica Europske unije, u pravilu ne dozvoljava dvostruko državljanstvo.

Izbjeglice iz Sirije trenutno u Njemačkoj uživaju pravo na zaštitu, a nakon osam godina mogu zatražiti državljanstvo ako ispunjavaju uvjete.

U mnogim slučajevima podnositelji zahtjeva za azilom unište svoje dokumente kako bi, dajući lažne navode o svom porijeklu, povećali mogućnost stjecanja prava na politički azil.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.