U orbitu kreće Goce, najljepši satelit ikad izgrađen

U PONEDJELJAK u 14:21 sat s kozmodroma Plesetsk u Rusiji Europska svemirska agencija lansirat će, prema mišljenju mnogih, najljepši satelit ikad izgrađen - Goce. Zadaća ovog satelita je prikupljanje podataka o zemljinoj gravitaciji i kretanju oceana, ali puno više pozornosti od znanstvene misije privukla je njegova estetska dimenzija.

"Goce je najljepši satelit koji je ikada izgrađen i to s dobrim razlogom", tvrdi Reiner Rummel s Tehničkog sveučilišta u Muenchenu. S obzirom da će se Goce u orbiti nalaziti vrlo nisko, na samo 270 kilometara od Zemljine površine, bilo je potrebno stvoriti satelit izduženog, aerodinamičnog oblika. Goce će orbitirati na vrlo niskim visinama jer samo tako može zabilježiti suptilne anomalije u Zemljinoj gravitaciji. "Gravitacija je sila koju doživljavamo svaki dan, a naše znanje o njoj je ipak nepotpuno", objašnjava ravnatelj ESA-inog projekta Danilo Muzi, te objašnjava kako gravitaicija nije jednaka svuda na Zemlji.

"Na Sjevernom polu, naprimjer, smo teži nego na ekvatoru", kaže Muzi, te dodaje da se radi o varijacijama koje su vrlo male, ali ipak bitne za razumjevanje ove sile. "Zamislite pahulju snijega kako pada na palubu tankera. Akceleracija koju će taj sudar izazvati ravna je osjetljivosti našeg instrumenta", objašnjava direktor projekta Rune Floberghagen, ilustrirajući preciznost gradiometra koji Goce nosi sa sobom u orbitu. Također, ovaj supermoderni satelit opreljen je i ionskim strojem na bazi ksenona, koji mu služi za održavanje putanje.

J.C.
Foto: Bnsc.gov.uk

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.