U Osijeku se pojavili poplavni komarci, krenulo zaprašivanje

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Uslijed visokih vodostaja na Dunavu i Dravi, što uzrokuje pojavu poplavnih komaraca, na osječkom području počeli su larvicidni i adulticidni tretmani komaraca sa zemlje i iz zraka, izvijestila je osječka Gradska uprava.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je na konferenciji za novinare kako je relativno visok vodeni val Dunava uzrokovao visok vodostaj Drave, što utječe na pojavu poplavnih komaraca na području Osijeka.

"Trenutno je vodostaj 306 centimetara, očekujemo idućih dana da će dosegnuti otprilike 350 centimetara. Zbog velikih poplava u Njemačkoj očekujemo i značajno povišen vodostaj Dunava tijekom cijelog lipnja, što znači da će i vodostaj Drave u tome razdoblju biti visok", kazao je Vulin.

Jutros obavljen adulticidni tretman iz zraka avionom

Podsjetio je da je i ove godine potpisan sporazum s okolnim općinama kako bi se moglo tretirati poplavno područje unutar tih općina, što značajno utječe na pojavu komaraca u Osijeku, a to se rješenje prošle godine pokazalo vrlo uspješnim. 

Vulin je istaknuo da je od 27. svibnja odrađeno osam preporuka županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, a radilo se o larvicidnim tretmanima. 

Napomenuo je da je Zavod za javno zdravstvo izdao i sedam preporuka za adulticidni tretman iz zraka avionom, a prvi je obavljen danas u ranim jutarnjim satima, iznad poplavnog područja, na lijevoj obali, sjeverno od prigradskih naselja Josipovca i Višnjevca.

"Večeras će početi adulticidni tretman iz zraka na sjevernom području grada Osijeka, sutra ujutro slijedi tretman avionom u prigradskim naseljima Brijest, Briješće, Tenja i Sarvaš, zatim na poplavnom području sjeverno od Sarvaša te tretman avionom na južnom području Osijeka. Ponovit ćemo prošlogodišnju praksu, koja se pokazala učinkovitom, da simultano provodimo tretmane iz zraka i sa zemlje", pojasnio je Vulin.

"Pojedina područja će biti prvi put dronovima larvicidno tretirana"

Istaknuo je da će pojedina područja prvi put biti larvicidno tretirana dronovima, što je određeno ovogodišnjim ugovorom o izvođenju radova kako bi se moglo obaviti tretiranje na najnepristupačnijim područjima, na koja čak ni amfibijska vozila ne mogu pristupiti, primjerice zbog srušenih stabala.

Za borbu protiv komaraca u proračunima grada Osijeka i okolnih općina Petrijevci, Bilje, Darda i Erdut za sada je osigurano 1.9 milijuna eura. U osječkom gradskom proračunu za ove aktivnosti predviđeno je 800 tisuća eura, iz državnog proračuna vlada je osigurala 600 tisuća eura, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 200 tisuća eura, dok su ostatak osigurale okolne općine, ističu u Gradskoj upravi.

Prošle godine imali smo četiri vodena vala, a  trenutna situacija nije toliko dramatična. Gotovo sam siguran da će nam postojeća sredstva biti dovoljna za uspješnu borbu do kraja sezone, a ako bude potrebno, zasigurno ćemo rebalansom proračuna osigurati dodatna sredstva, kazao je dogradonačelnik Vulin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.