U Pekingu rastu slučajevi covida, građani pozvani da za vikend ostanu kod kuće

Foto: Shutterstock

PEKING bilježi porast novih slučajeva zaraze koronom te su do petka u 15 sati zabilježena 232 novozaražena, rekao je glasnogovornik kineske vlade. U Pekingu je zabilježen stalni porast slučajeva tijekom tjedna, a najveći dnevni broj zabilježen je u četvrtak.

Najveća pekinška četvrt pozvala je ljude da ostanu kod kuće tijekom vikenda. Broj novozaraženih covidom jučer je porastao u brojnim kineskim gradovima dok Kina prilagođava mjere i epidemiološka pravila u skladu s politikom nultog covida.

Politika nultog covida donijela je štetu kineskom gospodarstvu, a osim toga, građani su frustrirani i ljuti jer preko dvije godine žive u strogim mjerama, piše Euro news. Unatoč tome, Kina nastavlja s politikom nultog covida, za koju Peking tvrdi da spašava živote.

Zatvoreni restorani i trgovine

Pojedini restorani u Pekingu kažu da im je rečeno da prestanu s radom, a ljudima u stambenim kompleksima rečeno je da se svaki dan moraju testirati na covid. Od srijede je zabranjen pristup elitnom sveučilištu u Pekingu. 

Nakon što je jedan slučaj zaraze otkriven na tržnici na jugoistoku Pekinga ljudi koji su bili na tržnici stavljeni su u karantenu u hotelu i to o svom trošku. Predstave u kazalištima trebale su se nastaviti 27. studenog, ali su odgođeni datumi ponovnog otvaranja.

Stručnjaci upozoravaju da potpuno ponovno otvaranje zahtijeva velike napore u poticanju cijepljenja. Također, navode da je potrebna promjena u slanju poruka u Kini gdje se i dalje strahuje od covida iako je ukupan broj slučajeva nizak prema globalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.