U Peruu otkrivena grobnica elitnog svećenika stara 3000 godina

Ilustracija: Profimedia

Arheolozi su na sjeveru Perua pronašli 3000 godina staru grobnicu za koju vjeruju da je pripadala elitnom religijskom vođi u andskoj zemlji.

Nazvan "Svećenik Pacopampe", prema brdovitom arheološkom području gdje je grobnica pronađena, religijski je vođa zakopan ispod šest slojeva pepela pomiješanog s crnom zemljom uz ukrašene keramičke zdjele i pečate koji ukazuju na drevnu obrednu boju za tijelo ljudi visokog položaja, objavilo je peruansko ministarstvo kulture.

Nađeni pečati koji sadrže čovjekoliko lice i lik jaguara

Dva pečata su također pronađena uz gornje rubove grobnice. Jedan sadrži čovjekoliko lice koje gleda prema istoku, a drugi lik jaguara usmjerenog prema zapadu.

Voditelj projekta Yuji Seki je rekao da je veličina grobnice, promjera gotovo dva metra i duboka metar, "veoma neobična", kao i položaj tijela, čija je polovica ispružena, noge prekrižene, a lice okrenuto prema dolje.

"Asocijacije su vrlo neobične"

Uz truplo je također pronađena kost u obliku velike pribadače "tupu", koju andski domoroci koriste za nošenje plašteva i ponča, a koja bi se koristila i za držanje ženskog pokrivača, dodao je.

"Premda je ovaj čovjek muškarac, asocijacije su veoma neobične. Mislim da je svojedobno bio vođa", kazao je Seki.

Arheološki projekt Pacopampa djeluje u području od 2005., rekli su iz ministarstva i dodali da slojevi stijena ukazuju na to da je svećenik, koji je pokopan oko 1200. godine prije Krista, oko pet stoljeća stariji od grobnica "Gospođe iz Pacopampe" i "Svećenika zmijskog jaguara iz Pacopampe", otkrivenih 2009. i 2015. godine.

Međutim, vjeruje se da je prošlogodišnje otkriće "Svećenika od Pututosa" još starije.