U Rijeci predstavljen projekt Energana vrijedan 31.5 milijuna kuna

Foto: Energana

PROJEKT "Energana - Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju", za koji su Gradu Rijeci dodijeljena bespovratna europska sredstva od 31.5 milijuna kuna, predstavljen je u srijedu na konferenciji za novinare.

Grad Rijeka prijavio je projekt na poziv "Sustav start-up inkubatora na području Urbane aglomeracije Rijeka" u okviru operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", a novac je dodijeljen odlukom o financiranju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Ukupna vrijednost projekta je 37 milijuna kuna, od čega se 85 posto ili 31.5 milijuna kuna sufinancira iz europskih izvora, a 15 posto ili 5.5 milijuna kuna osigurava Grad Rijeka.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju i prenamjenu zgrade energane bivše riječke tvornice papira u inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju.

Obersnel: Ovim projektom će se pokrenuti i uređenje zone bivše tvornice papira

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako će se projektom pokrenuti i uređenje zone bivše tvornice papira.

"Vjerujem da ćemo u idućim godinama uređenjem energane, na sličan način na koji smo to riješili za prostor kompleksa Benčić, pristupiti i uređenju kompletne zone tvornice papira, iako tamo ima dosta privatnog vlasništva, što znači da mi ne možemo biti nosioci svih aktivnosti", rekao je Obersnel. 

U okviru projekta planira se urediti više 2700 četvornih korisnog prostora zgrade energane, koji će biti na raspolaganju poduzetnicima, odnosno edukativnim programima, mreži mentora i ostalim programskim aktivnostima, s ciljem jačanja njihova inovacijskog potencijala.

Podrška korisnicima poduzetnicima pružat će se u tri glavna tematska područja - umjetna inteligencija, razvoj računalnih igara te foto i video produkcija, a predviđa se da će prostor inkubatora biti opremljen i funkcionalan do 2023. godine. 

Laboratorij za umjetnu inteligenciju s ICT opremom

Energana će imati laboratorij za umjetnu inteligenciju s ICT opremom za potrebe edukacije poduzetnika usmjerenih na razvoj umjetne inteligencije, robotičku radionicu, učionicu za razvoj računalnih igara, filmski i fotografski studio te centar koji će nuditi usluge pohrane podataka.

Imat će i 24 uredska prostora, odnosno inkubacijske jedinice za poduzetnike, učionice, sobe za razgovor i sale za sastanke, multifunkcionalnu dvoranu, itd. 

Energana će okupljati i povezati poduzetnike, startup-ove i stručnjake te znanstvene, razvojne i visokoškolske institucije, studente, ustanove s područja kulture i obrazovanja, umjetnike, učenike srednjih škola, čime se, kako je rečeno, stvaraju praktični preduvjeti za unaprjeđenje transfera znanja, vještina i tehnologija.

Po podacima iznijetim na predstavljanju projekta energane, Grad Rijeka je u posljednjih nekoliko godina iz EU fondova za projekte povezane s poticanjem razvoja poduzetništva povukao ukupno 152 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.