U rijeci Temzi primijećen kit, možda je u životnoj opasnosti

Foto: 123rf

KIT, vjerojatno pripadnik vrste beluga, primijećen je kako pliva u rijeci Temzi. Prvi put je uočen kad se kretao blizu teglenica u gradu Gravesend u grofoviji Kent, na jugoistoku Engleske, javljaju engleski morski biolozi, a prenosi BBC.

Kit je možda u životnoj opasnosti

Stručnjaci smatraju da je kit vrlo vjerojatno zalutao na ovo područje i da se možda nalazi u životnoj opasnosti te upozoravaju građane da mu se ne približavaju i da ga promatraju samo s obale.

Voditeljica odjela za zaštitu okoliša u Port of London Authority (PLA), Tanya Ferry, sumnja da će se kit moći prehraniti u rijeci Temzi.

"Beluga kitovi se hrane meduzama i sličnim životinjama, a u rijeci Temzi nema puno meduza. Ono čega je Temza na žalost puna su plastične vrećice, a to bi moglo ozbiljno naškoditi kitu. Nadamo se da će kit sam pronaći put koji je za njega prikladniji. Ne bi bilo dobro za njega da ga građani odluče spašavati", izjavila je Ferry.

Glasnogovornik Društva za zaštitu kitova i dupina, Danny Groves, upozorava da se kit, koji inače živi na arktičkom području, nalazi na tisuće kilometara daleko od svog prirodnog staništa te moli građane da ga što manje uznemiruju i da mu time omoguće, koliko god je moguće, više prostora za kretanje, javlja BBC.

Podsjetimo, 2006. godine pet metara dugi sjeverni čelasti kit, uginuo je nakon što se nasukao u rijeci Temzi.

Beluga kit

Beluga kitovi žive u arktičkim i subarktičkim vodama sjeverne polutke, prije svega uz obale Kanade, Rusije i Aljaske. Dugi su između tri i šest metara, a teški između 400 i 1000 kilograma. Hrane se isključivo životinjskom hranom, glavonošcima, školjkašima, rakovima i ribama. Poznati su po plavkasto bijeloj do bež boji, zbog koje su i dobili drugo ime - bijeli kit.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.