U saborski Odbor za obitelj, mlade i sport imenovan automehaničar

Foto: Sportska zajednica Daruvar/Hrvatski sabor

TIHOMIR Horvat sjedi u Odboru za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora. Imenovan je 26. listopada prošle godine, a na dužnost je stupio 6. studenog.

U Poslovniku Hrvatskog sabora propisano je kako Odbor imenuje tri člana iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika.

Automehaničar i predsjednik niželigaškog kluba

Tihomir Horvat je po struci automehaničar. Dolazi iz Daruvara, a za člana Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora predložila ga je Sportska zajednica Grada Daruvara. Također je i predsjednik niželigaškog nogometnog kluba HNK Daruvar.

U Saboru, njegovo imenovanje predložio je HDZ-ov Ante Sanader, inače predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

O svemu tome poslali smo upit Hrvatskom saboru. Zanimala nas je Horvatova stručna sprema, kao i pojašnjenje njegovog odabira u Odbor. Zatražili smo i dokaz o njegovoj stručnoj spremi.

Sabor bez konkretnog odgovora na konkretna pitanja


"Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove objavio je 11. siječnja 2017. godine Javni poziv za podnošenje prijedloga iza imenovanje (vanjskih) članova/članica radnih tijela Hrvatskoga sabora.

Temeljem zaprimljenih kandidatura Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove na svojoj 21. sjednici održanoj 26. listopada 2017. godine donio je Prijedlog odluke o imenovanju članova Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora, a koji je 27. listopada raspravljen i izglasan na 5. plenarnoj sjednici Sabora. Odluka o imenovanju (vanjskih) članova navedenog Odbora donesena je sa 81 glasom 'za', 4 glasa 'protiv' i 4 'suzdržana' glasa.
 
Podsjetili bismo vas kako je javni poziv za (vanjske) članove/članice saborskih radnih tijela otvoren za sve građane/građanke Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj stručnoj spremi ili stupnju obrazovanja, a sukladno čl. 88. Poslovnika Hrvatskoga sabora u Odbor za obitelj, mlade i sport imenuju se tri (vanjska) člana/članice iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika", glasio je odgovor Hrvatskog sabora.

Nisu nam pojasnili odabir Horvata u Odbor, niti su dostavili dokaz o njegovoj stručnoj spremi.

"Deset godina u sportu"


Kontaktirali smo i samog Tihomira Horvata.

Potvrdio nam je svoje imenovanje u Odbor.

"Izabrani smo prošle godine u studenom. Zamolbe su bile negdje prije godinu i nešto. Zaprimale su se zamolbe do 15. prosinca 2016.", rekao nam je.

Pojasnio nam je da je aktivan u Sportskoj zajednici Grada Daruvara te da je jedno vrijeme bio i predsjednik zajednice.

Potvrdio nam je da je po struci automehaničar. Upitali smo ga zna li koji je bio kriterij Hrvatskog sabora za imenovanje u Odbor.

"Ne znam, deset godina sam predsjednik nogometnog kluba, član sam skupštine nogometnog saveza, deset godina volontiram u sportu, bio sam predsjednik odbora za sport i mlade u županiji, član sam izvršnog odbora našeg nogometnog saveza. U sportu sam, pomažem, vodio sam sportsku zajednicu i dobio sam nagradu za sportskog djelatnika", nabrojao nam je Horvat.

"Ne znam čemu vanjski članovi"

Zanimala nas je njegova plaća kao člana saborskog odbora.

"1300 kuna mjesečno", glasio je odgovor.

"Ja sam amater, borim se za amaterske sportove. Jedini sam koji nije iz Zagreba. Svi ostali iz Odbora su iz Zagreba. Mi nemamo pravo glasa na Odboru, to treba naglasiti", dodao je Horvat.

Zamolili smo ga da nam pojasni kako nemaju glasa.

"Mi smo samo vanjski članovi, a oni nemaju pravo glasa na Odboru", kratko nam je odgovorio.

Otvoreno smo ga upitali čemu onda služe vanjski članovi.

"Pa ne znam, evo, sad je to tako ispalo. Ne znam", iskren je bio Tihomir Horvat u razgovoru za Index.

Čime se uopće bavi taj odbor?

Kako piše na službenim stranicama Hrvatskog sabora, djelokrug rada Odbora za obitelj, mlade i sport obuhvaća poslove utvrđivanja i praćenja provođenja politike, a u postupku donošenja zakona i drugih propisa Odbor ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela u područjima koja se odnose na:

- brak, obitelj i skrbništvo, posebnu zaštitu djece i materinstva i mladih
- kvalitetu života mladih i njihovo sudjelovanje u svim djelatnostima društva
- zaštitu djece i mladih od svih oblika ovisnosti
- planiranje obitelji i demografsku obnovu
- sport.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.