U Španjolskoj nikad nije bilo toliko turista kao ove godine

Foto: EPA

Španjolsku, koja se natječe za turiste s mediteranskim destinacijama poput Hrvatske i Grčke, ove je godine posjetilo 74.7 milijuna stranih gostiju, što je najveći broj ikada u toj zemlji, izvijestio je danas tamošnji statistički ured (INE). U Španjolskoj je prethodno rekordna godina bila 2019., prije izbijanja koronavirusa, kada je ondje boravilo 74.5 milijuna stranih turista.

Taj broj je bio premašen u listopadu, dva mjeseca prije kraja tekuće godine. Španjolski ministar turizma Jordi Hereu priopćio je danas da zemlja više ne ovisi samo o ljetnim mjesecima, nego da ju turisti posjećuju tijekom sva četiri godišnja doba. 

Hrpa turista i tijekom toplog listopada

U listopadu, koji je bio neuobičajeno topao, u Španjolskoj je boravilo 8.2 milijuna inozemnih turista, što je 6 milijuna više u odnosu na isti mjesec 2019. Najviše je porastao broj gostiju iz SAD-a, a zatim iz Italije, Portugala i Irske.

"Nakon što je službeno završila pandemija, ljudi su počeli više putovati", kaže Maria koja u primorskom gradu Alicanteu iznajmljuje apartmane. Napominje da su ondje otvoreni novi hoteli koji su u lipnju naplaćivali noćenje oko 85 eura, a u njenom smještaju je cijena bila 40 eura.

Strani turisti su u Španjolskoj potrošili 95 milijardi eura od siječnja do listopada, dok su bili ostavili 92 milijarde eura u istom razdoblju prije četiri godine, izvijestio je INE. U Španjolskoj živi 47 milijuna stanovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.