U Splitu osnovana udruga Darovita djeca

Foto: Index

U SPLITU je osnovana Udruga Darovita djeca. O čemu se radi pojasnio nam je jedan od osnivača Hrvoje Buretić.

"U Hrvatskoj je oko 7.500 darovite djece čiji napredak uglavnom ovisi o snalažljivosti roditelja i dobroj volji pojedinaca. S darovitom djecom radi tek nekolicina entuzijasta pedagoga i psihologa. Podrška stručnih i državnih službi isključivo je deklarativna, bez ikakve stvarne pomoći pojedincima koji se često snalaze intuitivno", kaže Buretić.

Najveći problem darovitih između vrtića i četvrtog razreda osnovne škole

Brojna istraživanja, navodi osnivač Udruge, pokazuju da su darovita djeca, djeca s posebnim potrebama.

"Često su od okoline etiketirana kao neprilagođena, prezahtjevna i buntovna. Većina problema darovite djece pojavljuje se između vrtićke dobi i četvrtog razreda osnovne škole jer provode čak i do polovice svog vremena čekajući ostale da dostignu njihovu razinu kompetencije. Stoga već u trećem razredu postižu manje od stvarnih mogućnosti", otkriva Buretić. 

Sve su to bili razlozi zbog kojih je zajedno s još dvoje roditelja entuzijasta, Jadrankom Jurić i Marijom Helenom Mioč Vrdoljak, osnovao Udruga Darovita djeca.

Svi rade kao volonteri

Glavne smjernice djelovanja su senzibiliziranje stručne javnosti, poticanje darovitosti kao društvenog bogatstva te organizacija edukativnih predavanja i radionica za djecu. Udruga je dogovorila suradnju s brojnim nastavnicima, pedagozima te stručnjacima iz različitih područja. Svi su pristali održati predavanja i radionice potpuno besplatno.

"Jedan od ciljeva naše udruge je učiniti nova znanja dostupnima svoj djeci. Stoga sve radimo volonterski. Djeca su naša budućnost te smo obvezni biti odgovorni za prepoznavanje njihovih potreba, ali i više od toga, moramo im omogućiti obrazovanje primjereno njihovoj intelektualnoj razini. Za cilj imamo i umrežavanje roditelja darovite djece, prilagođavanje obrazovnog sustava specifičnim potrebama darovite djece tijekom cijelog obrazovnog ciklusa te podršku obrazovnom kadru u kontinuiranoj edukaciji vezanoj za rad s darovitim", kazala je predsjednica Udruge Marija Helena Mioč Vrdoljak.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.